Hasjhond

Op het laatste moment werd de titel van de familiefilm See Spot Run, ook in Amerika, veranderd in Spot. Vervelender is de beslissing van Warner Bros. om de aardige komedie over de vriendschap tussen een postbode, een dik jongetje en een hasjhond van de FBI hier alleen in een Nederlands gesproken versie uit te brengen. Welke bioscoopkijker is er nu bestand tegen die liederlijke Hollywood-praktijk om bekende acteurs asynchroon en krom Nederlands te laten praten?

Natuurlijk vormen kinderen van boven de zes (die dus op z'n minst een beetje kunnen lezen) de voornaamste doelgroep. Er zit flink wat Home Alone-achtige slapstick in, en de grappen rond de verdwaalde hasjhond, die niet is afgericht om te apporteren maar om narcotica op te sporen, zijn om de Kijkwijzer niet te ontrieven veilig beperkt tot het spitsen van de neus in de richting van enkele vluchtig door het beeld lopende hippies.

De tweede film van regisseur John Whitesell verdient een beter lot dan de videoschappen van de drogist. Toch wordt het tijd dat ouders eens Nederlands nagesynchroniseerde bioscoopfilms gaan boycotten, want deze totaal niet in de Nederlandse traditie passende dubziekte neemt elk jaar verder toe, en voor je het weet praten ook James Bond en Eddie Murphy Nederlands.

Spot (See Spot Run). Regie: John Whitesell. Met: David Arquette, Michael Clarke Duncan, Leslie Bibb, Joe Viterelli, Angus T. Jones, Anthony Anderson, Paul Sorvino. In 57 theaters.

    • Hans Beerekamp