Haaranalyse biedt De Boer sprankje hoop

Bij een haaranalyse zijn bij de Nederlandse voetballer Frank de Boer geen sporen van het verboden middel naandrolon gevonden. Het onderzoek werd verricht in een laboratorium in Straatsburg.

Eerder liet de eveneens op het gebruik van nandrolon betrapte Portugees Couto in hetzelfde laboratorium een haaranalyse uitvoeren. Ook in zijn haar werden geen sporen van nandrolon waargenomen. Couto, die speelt voor het Italiaanse Lazio, is voorlopig geschorst. Hem hangt evenals Edgar Davids, bij wie ook nandrolon werd aangetroffen, een langdurige schorsing boven het hoofd. Beiden kunnen volgens de nieuwe Italiaanse antidopingwet zelfs worden veroordeeld tot maximaal drie jaar gevangenisstraf.

Het onderzoek in het laboratorium in Straatsburg werd uitgevoerd op initiatief van Frank Boer. ,,Nu is bewezen dat ik geen nandrolon heb geprikt of geslikt'', meende de international na de testuitslag.

Volgens een woordvoerder van het het Nederlands centrum voor Dopingsonderzoek (NeCeDo) is een haaranalyse niet voor honderd procent betrouwbaar. De advocaten van De Boer wijzen op de haartest die de Duitse voetbaltrainer Cristoph Daum liet doen na een beschuldiging van cocaïne-gebruik. Die wees uit dat Daum wèl en veelvuldig cocaïne had genomen.

Daum werd onlangs niet alleen beschuldigd van het gebruik maar tevens van handel in cocaïne.

De Boer toonde zich verheugd over resultaat in Straatsburg. Zijn vermoeden dat het stimulerend middel in een voedingssupplement zat, is volgens hiermee bevestigd. ,,Van vals spel, zoals in de internationale reglementen staat, is geen sprake van dus. De vraag is wel wat de UEFA, de Europese voetbalunie, hiermee doet.''

De UEFA spreekt zich 14 juni uit over de dopingaffaire. De Boer werd positief bevonden na de UEFA-Cupwedstrijd met Barcelona tegen Celta de Vigo. Hij wacht ook nog op de uitkomsten van een urine- en bloedonderzoek in een laboratorium in Groningen.

De FIFA is niet onder de indruk van de dreigementen van de Nederlandse voetbalbond KNVB om juridische stappen te ondernemen tegen de wereldvoetbalbond FIFA naar aanleiding van de schorsing van Edgar Davids. ,,Wat willen ze nou? Davids is toch positief bevonden op het gebruik van nandrolon. Er zal echt niets veranderen'', zei woordvoerder Herren.

De KNVB wil naar de TAS, het hoogste sporttribunaal van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), om de beslissing aan te vechten. ,,Wij weten zeker dat er fouten zijn gemaakt'', zei algemeen directeur Harry Been van de bond. De woede ontstond doordat Davids voorlopig is geschorst in Italië en nog niet is veroordeeld.

Van de KNVB heeft de FIFA nog niets vernomen. Volgens Herren is een beroepszaak onmogelijk, omdat de beslissing niet is genomen door de tuchtcommisie, maar door een speciale commissie van het uitvoerend comité.

,,Hij is ook bij de contra-expertise positief getest. Er zal dus niets aan ons standpunt veranderen. Men kan wel naar de TAS gaan, maar daaraan hebben wij ons niet geconformeerd, zoals velen denken, dus die moeite kunnen ze zich besparen. De schorsing van Davids is conform artikel 2 van ons reglement. Dopegebruik valt daar onder meer onder.''

De enige mogelijkheid voor de KNVB is, aldus Herren, het FIFA-congres op 6 en 7 juli in Buenos Aires afwachten. In Argentinië wordt het nieuwe transfersysteem ingevoerd en een van de aspecten daarvan is het instellen van een internationaal tribunaal.