Fortis wil binnen drie jaar fuseren

Bank en verzekeraar Fortis wil binnen drie jaar fuseren met een Europese partner. Fortis heeft daarbij voorkeur voor een financieel concern dat al aanwezig is in een van de grote markten als Spanje, Frankrijk of Duitsland.

De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar heeft inmiddels een shortlist van drie tot vijf namen van potentiële fusiepartners. Dat zegt Anton van Rossum, bestuursvoorzitter van Fortis, in een gesprek met deze krant. De topman onderstreept daarbij dat Fortis alleen wil fuseren op basis van gelijkwaardigheid. ,,Wij willen niet overgenomen worden. We willen de weg die we zijn ingeslagen kunnen blijven volgen.''

Aanvankelijk wilde Van Rossum toen hij aantrad, negen maanden geleden, nog de tijd nemen om binnen Fortis orde op zaken te stellen. Het concern moet onder meer klantgerichter worden en de bestuursstructuur inzichtelijker maken. Het onderwerp fusies en acquisities had hij tijdelijk naar de achtergrond geschoven. ,,Maar als andere fuseren moet je reageren'', zegt Van Rossum, die refereert aan onder meer het samengaan van Dresdner Bank en verzekeraar Allianz in Duitsland. ,,Je ziet dat het snel kan gaan. Als je drie jaar wacht, ben je al weer te laat. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Het moet eerder gebeuren.''

Van Rossum noemt drie activiteiten waarmee Fortis op het Europese continent wil groeien: private banking, vermogensbeheer en employee benefits (ziektekosten- en pensioenverzekeringen). ,,Als we fuseren, moet het met een partner zijn die ook sterk is in die actvititeiten. Daarnaast is van belang dat de fusiepartner actief is op de grote Europese markten waar wij niet zitten en daar beschikt over een omvangrijk distributiekanaal.''

Banken in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland komen niet voor op de shortlist van Van Rossum. ,,In Groot-Brittannië is de financiële sector al redelijk ver wat consolidatie betreft. Britse banken moeten de oversteek maken naar het vasteland om verder te kunnen groeien. Voor ons kunnen zij weinig toegevoegde waarde bieden, omdat ze geen afzetkanalen bezitten in markten waar wij juist willen expanderen. Voor Zwitserse banken, uitzonderingen daargelaten, geldt min of meer hetzelfde. Die zijn ook vooral sterk in eigen land.''

INTERWVIEW pagina 17

    • Philip de Wit
    • Jeroen Wester