Europrut

De rij titels die ten grondslag moet hebben gelegen aan de groot-Europese horrorcoproductie 7 Days to Live is zowat onuitputtelijk. Van The Shining tot House on Haunted Hill, Poltergeist en zelfs van het goeie oude Gaslight, is wel een spoortje terug te vinden in het speelfilmdebuut van de Duitse regisseur Sebastian Niemann (1968), die al op de Keulse filmacademie blijk gaf van een voorliefde voor het griezelgenre. Na het succes van de Duitse horrorfilm Anatomie, die listig inspeelde op de hele Scream- en navolgersrage, leek de weg vrij voor meer Duitse genrefilms. Een situatie die ook in Nederland wordt nagestreefd door bijvoorbeeld de intendant van het Filmfonds en producenten van diverse zogenaamde, dankzij gunstige belastingmaatregelen geïnitieerde cv-films.

De premisse van 7 Days to Live ligt al in de titel vervat. Ellen (Amanda Plummer) is de echtgenote van de door een writer's block geplaagde schrijver Martin Shaw, die sinds hun verhuizing naar een afgelegen landhuis, ergens aan het einde van de wereld, overal voortekenen voor haar dood meent te zien. Er is ook nog de suggestie van een hersentumor, een onverwerkt trauma door de dood van hun zoontje en een heftig aangekomen jointje, want drugs krijgen wel vaker de schuld in pretentieuze onzinhorror. Maar het duurt niet lang of de spoken in de op het Tsjechische platteland gesitueerde Engelse `moors' roeren zich en het hele bouwwerk verzinkt in de Europrut.

7 Days to Live. Regie: Sebastian Niemann. Met: Amanda Plummer, Sean Pertwee, Nick Brimble, Gina Bellman, Sean Chapman, Eddie Cooper. In 9 theaters.

    • Dana Linssen