Een avond dat alles fout ging

De kroonprins opende zonder enige zichtbare aanleiding het vuur op zijn familie, aldus een ooggetuigenverslag dat The Washington Post optekende.

Het was een genoeglijke avond in het koninklijk paleis afgelopen vrijdag. Net als elke vrijdag was de koninklijke familie bijeengekomen, om gezamenlijk te eten en te drinken. Koning Birendra ontving zijn gasten in de biljartzaal, grenzend aan de tuin.

De zoon van de koning, kroonprins Dipendra, stond achter de bar een drankje te mixen. De andere leden van de familie waren in geanimeerd gesprek, in afwachting van het diner. Van een verwoede discussie over de partnerkeuze van de kroonprins was geen sprake. Rond negen uur liep Dipendra de kamer uit, om enige tijd later weer terug te keren in camouflageuniform, gewapend met een Uzi en een M-16 geweer. Hij beende rechtstreeks de aangrenzende kamer in, waar de koning zat. De kroonprins schoot zijn vader direct dood. Een van de aanwezigen kon door de openstaande deur nog het gezicht van de koning zien, ,,in opperste verbazing''.

Deze versie van de slachting in het koninklijk paleis werd vandaag gegeven door een directe verwant van een ooggetuige, een lid van de koninklijke familie. De verwant, die namens de ooggetuige sprak op voorwaarde dat zij anoniem zouden blijven, gaf de eerste gedetailleerde beschrijving van wat zich vrijdagavond in het paleis heeft afgespeeld. Hoewel het verslag niet door een onafhankelijke bron kon worden bevestigd, kloppen de beschrijvingen van welke familieleden precies werden gedood en gewond, en op welke plaats dat gebeurde.

Nadat de prins zijn vader had gedood, vuurde hij 15 minuten lang in het wilde weg. De andere leden van de familie waren te verrast om snel te reageren, Zij bleven stokstijf staan of zochten dekking, terwijl de kogels hun om de oren vlogen. Enkele slachtoffers vielen op de grond. Paras Shah, de zoon van Gyanendra (die inmiddels tot nieuwe koning is gekroond), wist jonge familieleden in veiligheid te brengen achter een sofa. Ook regelde hij later legertrucks om de gewonden af te voeren. Op een gegeven moment verloor Dipendra de controle over het geweer, en schoot hij enkele gaten in het plafond. ,,Tijdens de hele episode zei de prins geen woord. Zijn gezicht vertoonde geen enkele emotie. Hij schoot gewoon in het rond.''

Daarna liep Dipendra de tuin in. Toen zijn moeder, koningin Aiswarya, en zijn jongere broer prins Nirajan hem volgden, werden ook zij doodgeschoten. De kroonprins keerde vervolgens weer terug naar binnen. Daar trachtte zijn oom Dhirendra de prins voor verder onheil te behoeden. ,,Leg je wapens neer. Je hebt nu al genoeg schade aangericht.'' Maar ook Dhirendra werd neergeschoten. Hetzelfde overkwam een tante en een nicht, die toesnelden. Een zwaargewonde Dhirendra vroeg een van de vrouwen in zijn zakken te zoeken naar een mobiele telefoon, om zo hulp van buiten te halen. De vrouw was hiertoe niet in staat omdat ze was geraakt in haar schouder en arm. Dhirendra zou later aan zijn verwondingen overlijden; de twee vrouwen liggen nog in het ziekenhuis.

Ten slotte ging Dipendra weer de tuin in. Er klonken nieuwe schoten. Volgens de verwant moet dat het moment zijn geweest waarop de kroonprins zichzelf een kogel door het hoofd schoot. Daarna was het stil. Aanwezigen in het paleis stroomden naar de plaats des onheils, waar ze de slachtoffers, sommigen dood en anderen gewond, aantroffen.

Dit ooggetuigenverslag, gegeven in een gemeenschappelijk gesprek met The Washington Post en The Times, werpt geen licht op de gedachten of gevoelens van Dipendra toen hij zich voorbereidde op zijn slachtpartij. Aanvankelijk is van officiële zijde gezegd dat hij van streek was omdat zijn moeder toestemming had geweigerd voor een huwelijk met zijn vriendin Devyani Rana, de dochter van een prominent politicus. ,,Waarom hij het deed, zullen we misschien nooit weten, maar dit is wat er is gebeurd'', aldus de verwant van de ooggetuige. ,,Het was een gewone vrijdagavond, waarop alles fout ging.''

    • Pamela Constable