Canada weigert man identiteit

,,Mijn leven is zinloos'', schreef hij aan de rechter. Het mocht niet baten. Het Hooggerechtshof in Canada liet deze week weten geen geboortebewijs te zullen verstrekken aan een man die lijdt aan volledig geheugenverlies.

De vermoedelijk 26-jarige man probeert een paspoort te krijgen van de Canadese regering zodat hij op zoek kan gaan naar zijn identiteit. Maar omdat hij zich niet kan identificeren, krijgt hij geen persoonsbewijs. De Canadese minister van Immigratie staat voor een uniek probleem. ,,Niemand heeft zoiets ooit eerder meegemaakt'', zei zijn woordvoerder verontschuldigend.

De man kwam eind 1999 bij bewustzijn in een ziekenhuis in Toronto. Hij had een gebroken neus en kon niet lopen. Een armband van het ziekenhuis identificeerde hem als Philip Staufen, geboren in juni 1975. Staufen leed aan totaal geheugenverlies. Onderzoek van de politie liep op niets uit. Een deskundige herkende zijn accent als Brits, uit de regio Yorkshire. Een oproep in een Brits televisieprogramma bleef onbeantwoord. Niemand lijkt hem te kennen, niemand heeft hem als vermist opgegeven.

Sindsdien leidt Staufen, zegt hij, het leven van een ,,gevangene''. Hij kan niet werken omdat hij geen sociaal verzekeringsnummer heeft, hij kan het land niet uit omdat hij geen paspoort heeft. Dankzij een weldoener ontvangt Staufen een uitkering, maar hij zegt ,,behoorlijk depressief'' te zijn. Canada geeft zonder overleg van bewijs alleen geboortecertificaten uit voor kinderen die te vondeling zijn gelegd. Voor Staufen wordt geen uitzondering gemaakt.