Bezoek van een libidineus alter ego

Zijn lach is net iets te breed en zijn handdruk te klef. Maar je moet hem geloven, ondanks zichzelf. In de Catalaanse acteur Sergi Lopez (Western, Une liaison pornographique) heeft de Franse regisseur Dominik Moll de perfecte vertolker gevonden voor de titelrol van zijn tweede speelfilm Harry, un ami qui vous veut du bien. Harry komt op uit het niets in een Mercedes met airco en hij weet alles nog van zijn oude klasgenoot Michel die bij hetzelfde benzinestation pauzeert met zijn vrouw en drie kleine dochtertjes in hun overvolle gezinsbrik. Alles wat Michel vergeten is: van zijn poëtische aspiraties tot zijn liefdesavonturen, alles wat hij nu heeft ingeruild voor een veilig bestaan als gezinshoofd, alles wat hij nu mist, dat beetje kleur, het seksleven. Harry weet het allemaal nog en erger nog: hij is als een nare schim uit het verleden die het allemaal heeft weten te behouden.

Harry is innemend en begrijpend en hij is tegelijkertijd als een ziekte waarvan de diagnose moeilijk te stellen is. Want hij zit vol goede bedoelingen (hij wil het gezinnetje best geld lenen, naar de supermarkt rijden en weer terug als hun auto het begeeft, sterker nog, hij koopt gewoon een nieuwe auto voor ze). Hij gaat alleen niet meer weg met zijn goede bedoelingen. Dat zeurt. Dat zweert.

Dominik Moll verwijst niet alleen in zijn titel naar master of suspense Alfred Hitchcock (The Trouble With Harry), maar probeert ook in zoveel mogelijk gewone momenten een atmosfeer van onnaspeurbare dreiging te creëren. In het begin van de film lukt dat goed. De manier waarop Harry zich aan het gezinnetje opdringt is bizar en onaangenaam tegelijkertijd. In de afwikkeling stelt de met diverse Europese filmprijzen bekroonde film echter teleur. Het feit dat de tegenspelers van Lopez hun rollen nogal eendimensionaal en, waar ironie vereist is, olijk neerzetten helpt daar niet bij. Op een nogal fletse manier wordt de indruk gewekt dat Harry ook wel eens een alter ego van Michel zou kunnen zijn, zijn on- of onderbewuste wellicht, waarin vol Freudiaanse ernst met zijn ouders moet worden afgerekend en het mannelijke libido weer geactiveerd. Niet voor niets noemt Harry's vriendinnetje hem liever "Dick'. Net zo'n on-Franse naam als Harry, wat in het Angelsaksische taalgebruik ook een koosnaampje voor de duivel is. Plichtmatige diepzinnigheid.

Harry, un ami qui vous veut du bien. Regie: Dominik Moll. Met: Laurent Lucas, Sergi Lopez, Mathilde Seigner, Sophie Guillemin, Liliane Rovere, Dominique Rozan. In 6 theaters.

    • Dana Linssen