Bescheiden organist

Eind vorige week werd hij vanuit het niets geparachuteerd in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Peter van Voorst. Ooit van gehoord?

Van Voorst is de nieuwe hoogste man van automatiseerder Getronics. Hij is met onmiddellijke ingang Cees van Luijk opgevolgd, de accountant die het Nederlandse concern, zonder succes, slechts twee jaar heeft geleid. Van Luijk gooide de handdoek in de ring en Van Voorst nam op verzoek van de toezichthouders plaats op het hoogste pluche.

De in Purmerend geboren 57-jarige Van Voorst is voor de Getronics-volgers geen onbekende. De Noord-Hollander zit al sinds 1972 bij de firma, toen nog Geveke geheten. Van Voorst kwam daar binnen toen het in computerdienstverlening gespecialiseerde Koopman & Co werd ingelijfd door Geveke. Hij is nooit meer vertrokken. ,,Ik blijf zitten zolang ik met plezier werk en het bedrijf groeit'', zegt hij. En groei was er: in 1972 werkten bij Getronics 200 mensen, nu ruim 20.000.

Van Voorst komt uit een niet onbemiddeld Calvinistisch ondernemersgezin. Al op 15-jarige leeftijd sleept hij zijn zweefvliegbrevet binnen. Drie jaar later wordt hij toegelaten tot de opleiding voor piloot. Maar daar schiet de KLM zijn droom aan flarden. De luchtvaartmaatschappij heeft een overvloed aan vliegers en trekt voorlopig geen aspirantpiloten aan. Van Voorst trekt zijn conclusie: hij verlaat de school, volgt een elektronica-opleiding en treedt in dienst bij Koopman & Co.

Naast zijn vliegavonturen ontwikkelt Van Voorst zijn tweede grote liefde: orgelspelen, bij voorkeur in een Hervormde kerk. Van Voorst neemt les bij Jan Jongepier en die ziet in hem een ,,getalenteerd amateurorganist". In huize Van Voorst, in de Beemster, is een pijpenorgel te vinden waarop de topman regelmatig studeert. Ook zit hij elke zondagochtend in de kerk.

Veel tijd om de muziekstukken te repeteren krijgt Van Voorst niet. Zijn carriére bij Getronics neemt een hoge vlucht. Onder zijn leiding breidt het bedrijf de service-activiteiten snel uit.

In 1983 volgt zijn benoeming tot divisiedirecteur om drie jaar later de rechterhand te worden van voormalig bestuursvoorzitter Ton Risseeuw. ,,Wij hebben met z'n tweeën Getronics gebouwd'', stelt die nu opeens. De buitenwacht ziet Risseeuw immers als de grondlegger van Getronics.

Risseeuw typeert Van Voorst als ,,analytisch, een motivator en charismatisch''. ,,Medewerkers noemen hem geen Peter maar Peet. Ze zien hem als een makker, ze hangen aan hem'', vertelt hij. Het zijn kwalificaties die de zojuist opgestapte Van Luijk node miste. Een vriend noemt nog enkele andere eigenschappen: ,,Van Voorst is bescheiden en absoluut geen draufgänger''. ,,Onder Risseeuw kende hij zijn plaats: hij was altijd de nummer twee. Dat heb ik zelf gezien als ze samen in het Concertgebouw kwamen.''

Daar is Van Voorst regelmatig te vinden, zeker als er Bach wordt gespeeld, zijn grote liefde. Orgeldocent Jongepier kan zich nog goed herinneren hoe in het Bachjaar 1985 Van Voorst elke keer naar zijn kerk in Leeuwarden kwam omdat Jongepier het oeuvre van de componist speelde. ,,Hij zat vooraan in de kerk en had elke keer na afloop tranen in zijn ogen. Met Bach kan je hem verwennen.''

Mark Houben