Belgische tennissters in halve finale

Twee Belgische tennissters treffen elkaar morgen in de halve finale van Roland Garros. Kim Clijsters en Justine Hénin strijden daar om een plaats in de finale, die zaterdag wordt gespeeld. Nog nooit stond een Belgische tennis(st)er in de finale van een grandslamtoernooi.

Beiden wonnen gisteren eenvoudig hun partij in de kwartfinale. De Vlaamse Clijsters, die in Parijs als twaalfde is geplaatst, won simpel van de Hongaarse Petra Mandula. Op het sfeervolle Court Suzanne Lenglen was Clijsters voor een schare enthousiaste Belgische fans inclusief de Belgische kroonprins Filip snel klaar: 6-1 en 6-3.

De als veertiende geplaatste Waalse Hénin had nog minder moeite met het jonge Russische talent Lina Krasnoroutskaja. Hénin, die in Parijs een zeer sterke indruk maakt, veegde haar tegenstandster van de baan: 6-1 en 6-2.

De Belgische kranten waren vandaag vol lof over de prestaties van hun landgenotes. Zonder uitzondering noemen ze het bereiken van de halve finale door Clijsters en Hénin `historisch'. `Een Belgische in de finale', kopte de Waalse krant La Dernière Heure. Ook Le Soir hecht grote waarde aan het feit dat nooit eerder in de geschiedenis een Belg in de finale van een grandslamtoernooi stond. Als een verrassing komt de opmars van de twee beloften niet, meldt Le Soir. ,,Hen was door de kenners al een mooie toekomst voorspeld.'' Het Laatste Nieuws sprak van ,,de mooiste Belgische sportprestatie sinds Eddy Merckx''.

In de andere halve eindstrijd treft Martina Hingis morgen de Amerikaanse Jennifer Capriati. Hingis won gisteren moeiteloos in twee sets van de Italiaanse Francesca Schiavone, terwijl Capriati afrekende met haar landgenote Serena Williams.

In het mannentoernooi bereikten de Braziliaan Gustavo Kuerten en de Spanjaard Juan Carlos Ferrero gisteren de halve finale. De twee grote favorieten voor de eindzege maken vrijdag in een onderling duel uit wie naar de finale gaat.

Kuerten, nummer één van de wereld, had gisteren op het court central aan vier sets genoeg om de als zevende geplaatste Yevgeni Kafelnikov uit te schakelen: 6-1, 3-6, 7-6 en 6-4. De Braziliaanse titelverdediger toonde voor een grote schare fans aan dat zijn vorm in het toernooi groeit.

De als vierde geplaatste Ferrero ontdeed zich gisteren op indrukwekkende wijze van de als zesde geplaatste Lleyton Hewitt. De Spaanse gravelspecialist had slechts iets meer dan twee uur nodig om de Australiër te deklasseren: 6-4, 6-2 en 6-1.