Angst voor emissie drukt koers KPN steeds verder

De beurskoers van KPN is vanochtend voor de derde opeenvolgende dag onderuit gegaan. Beleggers anticiperen op de mogelijkheid dat KPN nieuwe aandelen uitgeeft.

Het telecombedrijf zou een claimemissie voorbereiden, waarbij zittende aandeelhouders het voorkeursrecht krijgen om voor een lage prijs aandelen te kopen. Die prijs ligt in principe onder de waarde van het aandeel op de beurs. Institutionele beleggers zouden de beurskoers daarom naar beneden drukken. Aan het einde van de ochtend stond het aandeel 5,13 procent lager op 7,77 euro (17,12 gulden). KPN is in een week tijd een derde van zijn beurswaarde verloren.

KPN wilde vanochtend geen nadere mededelingen doen. Het telecombedrijf heeft een schuld van 23,3 miljard euro. ,,Alle opties worden onderzocht, ook een claimemissie'', aldus de woordvoerder van het telecombedrijf. Over de beurskoers zegt de woordvoerder: ,,Wat naar beneden gaat, gaat ook weer naar boven.''

Beleggers reageerden amper op het positieve nieuws dat KPN in Duitsland 3,3 miljard gulden denkt te kunnen besparen bij de aanleg van een UMTS-netwerk (voor geavanceerde mobiele telefonie). Op het nieuws dat KPN gisteren een voorlopig akkoord heeft bereikt met de Tsjechië over de verkoop van aandelen in Cesky Telekom volgde ook geen reactie. Volgens KPN wordt het akkoord een dezer dagen geformaliseerd. KPN zoekt naar kopers voor de aandelen.

De onrust werd verder aangewakkerd door het vertrek van W. van den Berg als directeur bij KPN Mobile. Hij is de derde topman die in korte tijd vertrekt bij KPN. Eind maart verlieten J. Drechsel en P. Morley de raad van bestuur. Van den Berg gaat leiding geven aan de telecomactiviteiten van ingenieursbureau Arcadis.

Volgens fondsbeheerder J. Ruizeveld van Robeco Telecom Fund zijn beleggers er van overtuigd dat de claimemissie op handen is. KPN onderzoekt op dit moment wat de markt bereid is te accepteren. ,,Ze zijn zich bewust van de problemen en bereid om zonodig harde maatregelen te nemen'', aldus Ruizeveld. ,,Dat is op zich positief, maar het betekent wel dat ze het water aan de lippen hebben.''