Zwembond kiest kleine delegatie voor WK Japan

Veertien leden slechts telt de Nederlandse zwemselectie die volgende maand in Japan deelneemt aan de negende editie van de wereldkampioenschappen langebaan (50 meter). Olympisch kampioenen Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, beiden lid van de Philips-profploeg van trainer-coach Jacco Verhaeren en afgelopen drie dagen sterk op dreef bij de NK in Eindhoven, zijn de trotse boegbeelden van de selectie die voor de verandering geen reserve(s) telt.

Bij de laatste Olympische Spelen, vorig jaar september in Sydney, vaardigde de Nederlandse zwembond (KNZB) nog 24 zwemmers af. De terugval heeft deels te maken met de strenge kwalificatienormen (achtste tijd Olympische Spelen), maar is volgens bondscoach Stefaan Obreno bovendien te wijten aan een gebrek aan trainingsijver. ,,Dat zien we vaker in een postolympisch jaar, al is dat geen excuus. Feit is dat sommige trainers en hun pupillen óf niet goed te werk zijn gegaan óf veel te laat zijn begonnen.''

,,Verontrustend'' noemt Obreno die trend en zaterdag, tijdens het plenaire overleg met de verantwoordelijke clubcoaches, zal de Belg dan ook met de vuist op tafel slaan. ,,De thuisblijvers moeten maar eens in de spiegel kijken en zichzelf de vraag stellen hoe het zover heeft kunnen komen. Zelf wil ik daar niet al te lang bij stilstaan, omdat ik liever vooruitkijk. Om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.''

De Nederlandse ploeg voor de WK in Fukuoka (16 tot en met 29 juli) ziet er als volgt uit: Pieter van den Hoogenband (50, 100, 200 m vrij, 4x100 vrij en 4x100 wissel), Joris Keizer (100 vlinder), Klaas Erik Zwering (200 rug), Johan Kenkhuis (4x100 vrij), Mark Veens (4x100 vrij), Ewout Holst (4x100 vrij), Benno Kuipers (4x100 wissel), Inge de Bruijn (50 en 100 vlinder, 50 en 100 vrij, 4x100 vrij en 4x100 wissel), Carla Geurts (400 vrij), Wilma van Rijn (50 vrij en 4x100 vrij), Chantal Groot (4x100 vrij en wissel), Manon van Rooijen (4x100 vrij), Hinkelien Schreuder (4x100 wissel) en Madelon Baans (4x100 wissel). Marathonzwemmen: Edith van Dijk (5, 10 en 25 kilometer) en Etta van der Weijden (10 en 25 kilometer).