Wankele Europese IT-sector

Beleggers in techologiefondsen beleven dezer dagen wellicht een déja vu. Sun Microsystems, de serverspecialist, heeft gewaarschuwd voor een plotselinge terugval in de Europese IT-investeringen. Nog geen maand nadat het bedrijf optimistische verwachtingen de wereld in had gestuurd, heeft Alcatel gewaarschuwd voor zware tijden op de markt voor telecomapparatuur in Engeland en Duitsland. STMicroelectronics, de Frans-Italiaanse chipproducent, heeft het mes in zijn investeringsbudget gezet.

Deze berichten roepen herinneringen op aan de gebeurtenissen in de Amerikaanse IT-sector van afgelopen december. De groeivertraging die al maanden dreigde, sloeg plotseling hard toe. Het is nog te vroeg om te zeggen of Europa net zulke harde klappen zal oplopen. Sommige van de bovengenoemde bedrijven kampen wellicht met op zichzelf staande problemen. En regionaal onderzoek lijkt aan te geven dat de IT-investeringen op peil zullen blijven. Maar scherpe dalingen van het producentenvertrouwen in Duitsland en Frankrijk voorspellen weinig goeds. Zoals in de VS is aangetoond, kunnen bedrijven hun geldkraan snel dichtdraaien.

Veel beleggers hebben het jaar 2001 afgeschreven als een verloren jaar voor technologiefondsen. Toch kunnen de aanstaande winstwaarschuwingen van de grote Europese technologieconcerns nog wel wat verschil maken, om twee redenen. In de eerste plaats kunnen de tegenvallers groter zijn dan de beleggers hadden verwacht. In de tweede plaats zullen de winstverwachtingen voor 2002 instorten, als Europa werkelijk in de greep komt van een stop op de IT-investeringen. Tenslotte hebben de investeringen in technologie zich in de VS ook nog niet gestabiliseerd, nu diverse chipproducenten een hernieuwde groei van hun voorraden rapporteren. Europese technologieaandelen zijn duur in verhouding tot de verwachte winsten van volgend jaar. De DJ Stoxx-index staat op een factor van 29. Bovendien hebben veel beleggers technologieaandelen gekocht in de verwachting dat het later dit jaar beter zou gaan. Wees dus niet verbaasd als ze hun geduld verliezen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly