Vicuña om de nek

Met de komst van dress down Friday in Amerika en grote delen van Europa staat de das tegenwoordig flink onder druk. Zelfs bij enkele behoudende Nederlandse multinationals kunnen zaken met open overhemdboord worden beklonken.

Spijkerbroekengrootmacht Levi Strauss & Co speelt met zijn merk Dockers listig in op deze lossere kledingmores. Zo wordt de werkende mens in felle advertentiecampagnes ervan overtuigd dat formele zakenkleding en de das hun beste tijd hebben gehad: If God created Man, the devil designed the three-piece suit en: If the brain needs oxygen, why wear a tie? In traditioneel ingestelde landen als Engeland en Italië zal men zich doof houden voor de kreten van Levi Strauss en de zijnen. Casual Friday of niet, voor een gentleman blijft de das een kleurrijke pauwenveer die het geijkte donkere pak een persoonlijke `touch' verschaft. Wie zich wil tooien met het summum op dassengebied combineert zijn kasjmier blazer in het vervolg met een das van vicuña. Het is de duurste stof ter wereld en ook de fijnste dierlijke vezel die gesponnen kan worden. Voor kenners die het plezier van kasjmier, pasjmina en shatoosh aan den lijve hebben gevoeld, is vicuña de overtreffende trap van zacht. Het haar van dit aan de lama verwante dier is tien micron dik, oftewel nog geen tiende van een mensenhaar. Ooit konden alleen de opperpriesters van het Incarijk aanspraak maken op dit schaarse materiaal. Vicuñas leven op een hoogte van tussen de drie- en vijfduizend meter op plateaus in de Andes. Om de wol te bemachtigen moet het dier worden gedood. Intensieve jacht leidde ertoe dat de vicuña in 1966 door de Verenigde Naties op de lijst van beschermde diersoorten werd geplaatst. Vijfendertig jaar later is de stof op beperkte schaal weer voorhanden omdat de soort niet langer in gevaar verkeert en mag er jaarlijks zo'n tweeduizend kilo vicuña-wol worden verhandeld. Kasjmier is voor velen reeds pittig aan de prijs, maar een kilo van de vicuñavacht kost ruim zesmaal zoveel. Een jasje op maat moet zo'n vijftien mille opbrengen, een vicuñajas rond de twintig. Alleen een das van deze stof valt financieel een beetje te overleven. Voor wie anderhalf mille toch nog te dol is voor een kledingstuk waarvan de functie tot op heden mistig blijft, is er een surrogaatvicuña: de guanaco. Ook dit dier leeft in de Andes en is familie van de lama. Evenals de vicuña is de guanacowol fijner en warmer dan kasjmier. Met het lot van deze wilde lama was het eveneens droevig gesteld. Veel guanacoveulens haalden niet eens hun vijfde levensdag, maar in tegenstelling tot de vicuña kan de guanaco in gevangenschap worden gefokt.

Vicuña dassen zijn er in de kleuren zwart, caramel en marineblauw op bestelling bij Lou Hekster Agenturen, Oranje Nassaulaan 31, Amsterdam, tel. (020) 664 23 61, prijs ƒ1.500