Verkeerde jawoord

In Cluj (Kapozsvár) in Transsylvanië is een huwelijksplechtigheid afgebroken omdat de bruidegom – lid van de Hongaarse minderheid in Roemenië – in zijn moedertaal, het Hongaars, zijn jawoord gaf. Hij gaf dat jawoord vervolgens ook in het Roemeens, maar de ambtenaar van de burgerlijke stand brak de plechtigheid af. De wet zegt dat het Hongaars bij officiële gelegenheden mag worden gebruikt als de minderheid twintig procent van de bevolking uitmaakt. Dat is in Cluj het geval. De burgemeester van Cluj is Gheorghe Funar, berucht om zijn racistische en anti-Hongaarse standpunten.

Gerectificeerd

Cluj

In het bericht Verkeerde jawoord (in de krant van dinsdag 5 juni, pagina 7) wordt de Hongaarse naam van de stad Cluj in Transsylvanië vermeld als Kapozsvár. Dit moet zijn Kolozsvár.