Van den Ende: Tony's voor 42nd Street

De nieuwe versie van 42nd Street, geproduceerd door Joop van den Ende, ontving zondag twee Tony Awards voor de beste theaterproducties op Broadway, één voor de beste musical-reprise en één voor de beste hoofdrolspeelster Christine Ebersole. De musical The Producers, door Mel Brooks gebaseerd op zijn eigen filmsatire uit 1968, won twaalf Tony Awards - twee meer dan de oude recordhouder Hello Dolly, die er in 1964 tien kreeg.

The Producers, een hit op Broadway, had eerder al een record aantal nominaties gekregen. De show gaat, net als Brooks' gelijknamige film, over twee gesjeesde theaterproducenten die verzekeringsgeld hopen te innen door opzettelijk een slechte en smakeloze musical (over nazi-Duitsland) te ensceneren. Tot hun grote schrik wordt Springtime for Hitler echter een succes.

Volgens critici betekent deze prijzenregen de terugkeer van de musical als muzikale komedie, in plaats van spektakels als Cats en Miss Saigon. De Europese rechten op The Producers zijn intussen verworven door Joop van den Ende. Hij is van plan de show in Berlijn in première te laten gaan.

Van den Ende heeft de oude hitmusical 42nd Street teruggebracht naar een theater aan de gelijknamige straat in New York, waar de voorstelling al enkele maanden volle zalen trekt. Het is de eerste keer dat hij op Broadway succes boekt als hoofdproducent. Eerder was Van den Ende als coproducent al betrokken bij de met een Tony Award bekroonde musical Titanic.