Toledo wint verkiezingen in Peru

De Peruaanse bevolking heeft Alejandro Toledo gekozen tot haar nieuwe president. In de tweede ronde van de verkiezingen, zondag, heeft hij tegenstrever Alan García met zes procent verschil verslagen.

Met Toledo krijgt Peru zijn eerste president van indiaanse afkomst. De 55-jarige econoom behaalde zijn overwinning na een harde campagne, waarbij de beide kandidaten niet schroomden elkaar persoonlijk zwart te maken. Inmiddels is 95 procent van de stemmen geteld; Toledo heeft 53 procent van de kiezers achter zich, García 47 procent. García, president van 1985 tot 1990, feliciteerde zijn tegenstander met diens overwinning, en zegde toe met hem samen te werken bij de economische wederopbouw van Peru.

,,Vandaag delen we een droom van een rechtvaardiger Peru, zonder corruptie'', zei Toledo zondagavond in een toespraak tot zijn aanhangers. Hij verwees hiermee naar het bewind van zijn voorganger Alberto Fujimori, dat werd gekenmerkt door een grote mate van corruptie. Vorig jaar had Toledo het al opgenomen tegen Fujimori. Fujimori won deze verkiezingen, die in een kwade reuk van fraude stonden. Daarop ging Toledo voorop in straatprotesten, die uiteindelijk leidden tot het vertrek van Fujimori.

Op Toledo rust nu de zware taak het vertrouwen in de politiek terug te brengen. Daarnaast moet hij het land economisch uit het slop halen. Meer dan de helft van de 27 miljoen Peruanen leeft op of onder de armoedegrens. Toledo heeft in de campagne beloofd een miljoen nieuwe banen te creëren. Daarnaast is hij van plan de lonen te verhogen, en het onderwijs te stimuleren. Veel Peruanen moeten nog zien of hem dit gaat lukken. Politieke analisten zeiden dat Toledo zich geen rust kan veroorloven. ,,Hij moet snel met resultaten komen'', aldus Eduardo Stein, hoofd van de waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Naar verwachting presenteert Toledo binnen twee weken zijn kabinet. Op 28 juli wordt hij beëdigd.

Regeringen van verschillende landen feliciteerden de nieuwe president met zijn overwinning. Daarbij onderstreepten zij vooral het regelmatig verloop van de verkiezingen