The Times geeft zijn stem aan Tony Blair

Het Britse dagblad The Times heeft vandaag voor het eerst in zijn geschiedenis opgeroepen Labour te stemmen bij parlementsverkiezingen. Premier Blair, die donderdag volgens de peilingen grote winst zal halen, heeft daarmee de steun van vrijwel alle grote kranten.

The Times (oplage 754.000 ex.), eigendom van tycoon Rupert Murdoch en ooit steunpilaar van Thatcher, adviseerde in 1997 al niet langer om op de Conservatieve Partij te stemmen. In plaats daarvan beval het blad de Referendumpartij aan, een groep eurosceptici die intussen is opgeheven.

De krant baseert haar advies van vandaag op de verwachting dat Blair de komende vijf jaar geen referendum over de euro zal uitschrijven, een ,,continentaal avontuur dat zijn premierschap en zijn reputatie zou vernietigen''. Zijn plannen om de publieke sector te verbeteren liggen volgens de krant wel ,,in het juiste territorium'', terwijl de Tories onder Hague ,,nog geen compleet alternatief'' zijn. Daarom ,,verdient Labour de stemmen van hervormers'', zei het ,,voorzichtig''.

Zusterblad The Sunday Times (1.377.000 ex.) ging zondag al om. De Financial Times (geen familie, 385.000 ex.), de invloedrijke zakenkrant, adviseerde vanochtend opnieuw Labour te stemmen, omdat Blair zijn prioriteiten juist zou hebben gesteld: ,,Europa, het management van de economie en hervorming van de publieke sector''. De `kritisch-linkse' Guardian (401.000 ex.) en The Independent (220.000) vinden dat ook. The Sun (4.000.000 ex.), het grootste tabloid, eveneens uit Murdochs stal, steunt Blair al sinds mei.

Alleen de Daily Mail (2.346.000 ex) en The Daily Telegraph (1.044.000 ex.) en hun zondagsedities steunen de Tories, zij het met kritiek op Hague, die tijdens de campagnes te veel op Europa en te weinig op mainstream onderwerpen als zorg en onderwijs zou hebben gehamerd.

Wat de invloed van die stemadviezen is, valt te bezien. Media-analisten geloven dat kranten eerder de stemming in het land weergeven dan bepalen. ,,Bovendien steunt niemand graag een verliezer.''