Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Was in Barcelona. Wat doen? Zomaar even een potje pinksteren met de familie! Of ik voor mijn zoon een Barcelona-shirt heb gekocht? Natuurlijk. Een heel tenue zelfs. Hij heeft het drie dagen niet uit gehad. Of we ook een foto voor Camp Nou van hem hebben gemaakt? Wat denkt u? Hij is tien! We stonden met veertig vaders op een rij zesenvijftig zonen te fotograferen, terwijl achter ons een meute moeders hard klapte. Allemaal dezelfde droom: mijn zoon in de spits bij deze heilige club. Zelfs de paus is lid.

Als de gemiddelde taxichauffeur graadmeter voor de plaatselijke publieke opinie is, dan moet nandrolon-verdachte Frank de B. niet denken dat er in zijn onschuld geloofd wordt. Ook Louis van Gaal hoeft niet bang te zijn dat er ooit een volksopstand ontstaat omdat men hem terug wil.

Alle chauffeurs maakten het slikgebaar en knikten afkeurend. Louis zal ik de gebaren die ik te zien kreeg besparen. De naam Figo durfde ik in de taxi niet eens te noemen.

Ik keek naar het stadion, hoorde in gedachten het gejuich voor Figo toen hij scoorde voor deze club en droomde op hetzelfde moment het snerpende gefluit toen hij als spits van Real Madrid afgelopen seizoen dit strijdperk betrad. Hoe zullen de socio's van Barcelona naar de kampioensfoto van Real hebben gekeken? Een uitzinnige Figo op de schouders van het Madrileense gepeupel.

En dat voor een luizige paar miljoen meer. Figo hing op het moment dat ik dit mijmerde in een

hotellobby in Dublin en dacht misschien wel aan zijn vader, die hem, toen hij tien was, fotografeerde voor het stadion van Benfica.

Voor hij ging slapen vertelde mijn zoon mij dat het helemaal niet zeker was dat hij bij Barcelona ging spelen. Het kon ook Manchester worden! Daarbij stond AS Roma ook al een tijdje op zijn verlanglijstje. Dus heren makelaars: u kent nu zijn voorkeur. Maar ik denk dat het net als bij Figo gaat. Ik denk dat hij alle drie de clubs bereikt.

Tip voor Frank de Boer: gauw weer slikken, dan gaat het veel beter!

    • Youp van ’t Hek