Simoni en Frigo strijden om eindzege Giro

De zege in de Ronde van Italië wordt vrijwel zeker betwist in een tweestrijd tussen roze-truidrager Gilberto Simoni en zijn naaste belager Dario Frigo. Het verschil tussen beiden bedraagt vijftien seconden. De andere concurrenten staan op grote achterstand.

De beslissing valt waarschijnlijk donderdag in de zware bergetappe naar Santa Anna di Vinadio op ruim 2000 meter hoogte.

Simoni toonde zich zaterdag in de veertiende etappe de beste klimmer van het tweetal. De 29-jarige leider in het algemeen klassement loste Frigo op de laatste klim van de rit van Cavalese naar Arco. Frigo herstelde zich echter en achterhaalde zijn concurrent. Beiden reden gezamenlijk achter de Colombiaanse winnaar Carlos Contreras over de finish.

Simoni en Frigo verloren zaterdag een derde concurrent voor de eindzege. Vladimir Belli ging tijdens de rit op de vuist met een toeschouwer. De rondeleiding verbood de Italiaan nog in de Giro te starten.

Frigo, tot vrijdag leider in de Ronde van Italië, slaagde er zondag tijdens een individuele tijdrit over ruim 55 kilometer niet in de roze trui weer te bemachtigen. Frigo won de tijdrit weliswaar maar was slechts 29 seconden sneller dan nummer twee Simoni.

Pantani en Ullrich stellen zwaar teleur. De Italiaan staat zeventiende in het algemeen klassement en moet bijna achttien minuten goedmaken op Simoni. De Duitse tijdritspecialist verloor op zijn favoriete onderdeel ruim zeven minuten en wordt tijdens iedere bergetappe gelost.

,,Ik ben ziek geweest, maar het gaat steeds beter'', aldus Ullrich die meer dan een uur en 22 minuten achterstand heeft op de lijstaanvoerder.

Jeroen Blijlevens kan ook niet overtuigen. De Nederlander speelde ook zondag tijdens de zestiende etappe van Erbusco naar Parma geen enkele rol in de massasprint. De spurt werd gewonnen door Quaranta. Leoni eindigde als tweede en Cipollini als derde.

Ivan Gotti, de Italiaanse nummer acht van het algemeen klassement, raakte in opspraak. De politie vond vrijdag in de camper van de renner medicamenten die op de lijst van verboden middelen staan. Vervolgens werden alle hotelkamers van Alessio, de ploeg van Gotti, doorzocht.

De politie heeft ook inzage gevraagd in het medische dossier van de Italiaan. Gotti, die gisteren gewoon mocht starten, zegt dat de medicijnen zijn bedoeld om een allergie te bestrijden. De Italiaanse winnaar van de Giro in 1997 en 1999 wordt al langer verdacht van dopingmisbruik.