Sharon weerstaat roep om vergelding

Premier Ariel Sharon van Israël weerstaat druk van de publieke opinie, van de rechtervleugel van zijn regering en ook de rangen van zijn Likud-partij, om een grote vergeldingsactie te lanceren tegen het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat.

,,Zelfbeheersing is kracht'', zei hij na een bezoek aan gewonde slachtoffers van de Palestijnse zelfmoordaanslag van vrijdagavond. Het dodental van de explosie bij een disco aan de zeeboulevard is tot twintig opgelopen. Sharon legde gisteravond verbijsterde parlementsleden van Likud uit dat het wat anders is vanuit de oppositie een zittende regering te bekritiseren dan zelf belast te zijn met regeringsverantwoordelijkheid.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, heeft de afgelopen dagen een belangrijke rol gespeeld in de uitbreiding van het door Sharon uitgeroepen eenzijdige bestand tot een Israëlisch-Palestijns bestand. Het is de eerste keer dat Duitsland een actieve bemiddelende rol speelt in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres beschouwt Duitsland als een van Israëls trouwste vrienden in de EU, wat gewicht geeft aan de bemiddeling van de Duitse minister. Fischer zag vanuit het raam van zijn hotel op vrijdagavond het effect van de Palestijnse aanslag op in de rij staande jongeren voor de discotheek en toonde zich later bij het leggen van een krans ter nagedachtenis van de slachtoffers van de holocaust in Yad Vashem diep door dit drama geschokt. Hij slaagde er in Sharon ervan te overtuigen dat Israël sterker is na het verklaren van het unilaterale bestand dan toen vorige maand F-16 gevechtsvliegtuigen werden ingezet tegen Palestijnse doelen in Nablus. In Ramallah overtuigde hij de Palestijnse leider Yasser Arafat er zaterdag persoonlijk van een bestand aan te kondigen en deze verklaring door de Palestijnse tv te laten uitzenden.

De Amerikaanse diplomatie heeft een grote rol gespeeld in het leggen van de fundamenten van het bestand. Volgens de Israëlische media heeft Washington Israel gedreigd met het achterhouden van twee miljard gulden, eerder beloofd als compensatie voor Israëls ontruiming van Zuid-Libanon.

Washington en de EU zien in het prille bestand een aangrijpingspunt waarop volgens de richtlijnen van het rapport Mitchell en het Jordaans-Egyptische vredesvoorstel verder kan worden gebouwd. Minister Fischer stelde gisteren voor om een eenheid van internationale waarnemers te vormen die toezicht op de naleving van het bestand zou moeten houden. Israel verzet zich daar tegen.