Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportages over het staatsbezoek van Beatrix aan Rusland, en de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk in Nederland. Verder aandacht voor de Engelse verkiezingen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Vervolgreportage over de controle op radioactief afval, een gesprek met de consul van Nepal over het bloedbad in het koningshuis, en een vooruitblik op de Britse verkiezingen. Ned.1, 20.32-21.04u.

Nova. Dubbelportret van de familie van de Palestijn die een bom legde voor de discotheek in Tel Aviv en van de familie van de slachtoffers. Plus een vooruitblik op de Kunstrai. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Kika USA. Kika Vliegenthart volgt subculturen en levenstijlen in Amerika. Vandaag het laatste deel van een tweeluik over een grote familie van travestieten en transseksuelen uit de getto's van New York. Ned.3, 19.00-19.30u.

Noorderlicht. In deze eerste aflevering van een reeks vraaggesprekken over genetica een interview met geneticus Ronald Plasterk en professor dr. Jacques van Alphen, dierenecoloog bij het Instituut voor Evolutionaire Ecologische Wetenschappen in Leiden. Afl.: De menselijke genen. Ned.3, 20.30-21.00u.

It could be you. Documentaire over jongeren met aids. MTV, 21.00-21.30u. Zie TV-vooraf.

Het andere gezicht. Portret van Maurits Groen, oprichter en directeur van een adviesbureau op het gebied van `milieu en communicatie'. Zijn dilemma is dat hij zijn brood verdient met het milieu, maar tegelijkertijd ziet dat het allemaal niet opschiet. Ned.1, 21.54-22.20u.

Allies at war. Driedelige historische documentaireserie rond de onbetrouwbare relatie tussen Roosevelt, Churchill en De Gaulle ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De Gaulle dreef beiden tot waanzin door het Franse belang boven het algemeen belang te stellen. Op een gegeven moment wantrouwde Churchill hem in zo'n hoge mate dat hij de British Intelligence op hem afstuurde. BBC2, 22.00-22.50u.

Het derde oog. Eerste aflevering van een vierdelige BBC-serie Face to face over gezichten. Het zegt alles over onze persoonlijkheid en kan door kenners worden gelezen als een boek. Canvas, 22.25-23.15u.

PRAATPROGRAMMA

TV-show. Gesprek met de actrice Ellen Vogel die een paar maanden per jaar op Mallorca woont. Verder de Vlaamse koning van de instrumentale volksmuziek Adriaan van Lanschoot die in zijn woonplaats Adegem in een kopie van het Witte Huis woont. Ned.2, 21.55-22.55u.

DRAMA

Boston Public. Amerikaanse serie van David 'Ally McBeal` Kelley over het wel en wee op een Amerikaanse highschool, een onverwachte pendant van Bordewijks Bint. Zie TV-vooraf. Net5, 20.30-21.20u.

AMUSEMENT

Goodness gracious me. Brits-Aziatische comedyshow met satirische sketches, met medewerking van onder anderen Sanjeev Bhaskar en Kulvinder Ghir. Ned.3, 20.00-20.30u.

De wereld van Boudewijn Büch. Serie waarin Büch de wereld rondreist aan de hand van popmuziek. Afl: San Francisco. Ned.3, 21.00-21.29u.

Great Los Angeles Earthquake. Tweedelige tv-film van Larry Elikann over de ramp waar Amerika al lange tijd huiverig op wacht. Een deskundige voorspelt een aardbeving in Los Angeles, maar niemand wil haar geloven. Morgen deel twee. RTL4, 21.00-22.50u.

Masterchef 2001. Culinaire wedstrijd onder leiding van Gary Rhodes en de Australische chefkok Jonathan Heath. BBC2, 21.30-22.00u.

KUNST

Kunstkoppen. Eerste aflevering van een nieuwe kunstquiz, gepresenteerd door Jack Spijkerman. Ned.3, 21.29-22.00u.

Zeeman met boeken. In deze uitzending besprekingen van de volgende poëziebundels: Het glimpen van de welkwiek (Ilja Leonard Pfeijffer), Passages (Gertrude Starink), Tussen de gebeurtenissen (Martin Reints), Luchtspiegelingen (Gerrit Komrij) en de Autobiografie van rood van de Canadese dichteres Anne Carson. Ned.3, 22.57-23.52u.

Lolapellicola. Korte films van jonge Belgische cineasten, gekozen uit Lolamoviola en Loalbelgica. Vandaag de film Nicolas. Canvas, 23.15-0.05u.

FILM

. Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985, VS). Innemende, door Steven Spielberg geproduceerde filmfantasie over een jongen (Michael J. Fox) die door de tijd naar de (ironisch-nostalgisch geportretteerde) jaren vijftig reist en zijn terugkeer bijna bederft doordat hij per ongeluk de romance tussen zijn toekomstige moeder en vader dwarsboomt. Kreeg twee vervolgen. SBS6, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Narrow Margin (Peter Hyams, 1990, VS). Remake van gelijknamige thriller van Richard Fleischer uit 1952. Openbare aanklager Gene Hackman en kroongetuige Anne Archer weten zich in de trein achtervolgd door gangsters. V8, 20.30-22.10u., met reclame.

Star Trek - the Motion Picture (Robert Wise, 1979, VS). Eerste van vele bioscoopfilms over de avonturen van het via de tv geïntroduceerde ruimteschip Enterprise. Met William Shatner, Leonard Nimoy. Yorin, 21.05-22.35u., onderbroken door reclame.

Too Much (Eric Rochat, 1987, VS). Tweederangs komedie over een schattig meisje en haar robotvriendje. Morgen, SBS6, 13.35-15.10u., met reclame.

The Tuttles of Tahiti (Charles Vidor, 1942, VS). Exotische lichtgewichtkomedie over het luierende gezin van Charles Laughton op een eiland in de Stille Zuidzee. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u., zwart-wit.