Rebellen Abu Sayyaf vluchten de jungle in

De Filippijnse moslimrebellen van Abu Sayyaf, die vorige week twintig mensen gijzelden uit vakantiepark Dos Palmas, zijn na beschietingen door het leger de jungle van het eiland Basilan in gevlucht. Daar houden ze naast negen overgebleven gegijzelden nog eens vijftig gijzelaars uit een ziekenhuis vast. Bij gevechten zaterdag tussen het leger en de rebellen zijn twee gijzelaars en enkele tientallen soldaten omgekomen. Ook zouden aan de kant van de rebellen doden zijn gevallen, onder wie mogelijk hun leider. De rebellen verschansten zich in een ziekenhuis, waarbij ze zo'n tweehonderd mensen als schild gebruikten. Negen gijzelaars maakten van de onoverzichtelijke situatie gebruik en wisten te ontkomen. Drie Amerikanen die bij de groep van twintig horen, zijn naar alle waarschijnlijkheid nog in leven.

Hoewel de rebellen zeggen te vechten voor een onafhankelijke moslimstaat in het zuiden van de Filippijnen, blijkt uit eerdere gijzelingsacties dat het hun slechts om losgeld is te doen. De rebellen zouden bereid zijn over hun overgave te onderhandelen.