Pinkpop gaat steeds meer op Lowlands lijken

Pinkpop mag dan het oudste popfestival van Nederland zijn, dat behoedt het niet voor een identiteitscrisis. Sinds enkele jaren wordt de opzet meer en meer gemodelleerd naar dat van Lowlands, het succesvolle, meerdaagse zusje in de polder. Maar veel verder dan een compromis komt Pinkpop niet. Het Limburgse festival duurt tegenwoordig ook drie dagen, maar het zwaartepunt ligt nog altijd op de derde dag, de enige dag dat het immense Zuidpodium in gebruik is. Lowlands strekt zich uit over ongeveer tien podia, bij Pinkpop houdt het met drie op. Daarbij was de Lowlands-achtige 3FM-tent pal naast het Zuidpodium opgetrokken, met veel hinderlijk overwaaiende pauzemuziek en soundcheckflarden over en weer als gevolg.

Ook inhoudelijk schort er nogal wat aan het in en in-blanke Pinkpop. De echt grote acts kan of wil men niet meer betalen, maar daarvoor komen ook weer geen karrevrachten nieuwe en verrassende namen in de plaats. Modale rockbands als 3 Doors Down, Semisonic en Toploader stonden hun zeurderige best te doen, maar de dansmuziek was vrijwel afwezig en dat is ook op Pinkpop wel eens anders geweest. Zou Drum Rhythm, komend weekend in Amsterdam, anders misschien gaan bijten?

Basement Jaxx moest de eer van de dance redden met een wat onwennige set, waaraan een legertje danseressen en zangeressen kleur moest geven. Deze luchtige housebeats vormden een opmerkelijk contrast met het tegelijkertijd tekeergaande, krachtige en uiterst virtuoze Tool, waarvoor de 3FM-tent veel en veel te klein bleek.

Tussen die twee uitersten speelde zich een matte festivaldag af, waarbij de stemming werd gered door het meevallende weer na de regen en kou van de eerste twee dagen. Helaas voor de Postmen bleef het zonnetje bij hun set achterwege, niet de enige reden overigens waardoor hun zeer modale reggae, aangelengd met hiphop-clichés, goed door de mand viel.

De andere Nederlandse act van deze dag, Anouk, viel weer alleszins mee, ondanks de zenuwen die haar doorgaans zo grote mond snoerden. Ze had het lef om het semi-akoestische karakter van haar afgelopen theatertournee door te trekken naar het festivalpodium. Maar het publiek kwam pas tot leven als de beuk erin ging.

Gelukkig staat er nu eindelijk een goede band achter Anouk, met enkele leden van de betreurde Urban Dance Squad aan boord. Die zullen zich eens achter de oren moeten krabben over wat ze hebben aangericht. De `crossover' tussen hiphop en rock, destijds door de Squad mee in gang gezet, is inmiddels aangeland bij het botte geweld van het onwaarschijnlijk succesvolle Limp Bizkit. In zekere zin is dit de ultieme festivalband: vol strak geregisseerde publieksparticipatie, beukende nummers die het publiek mee deden springen, wat uiterlijk vertoon en vuurwerk dat zowaar in de maat werd afgestoken. De band nam bij dat spektakel niet eens de moeite om te verbergen dat de muziek de diepgang heeft van de klep aan het eeuwige rode petje van zanger Fred Durst.

Maar gelukkig is Radiohead er altijd nog. Op de keper beschouwd is dit Britse kwintet een wel erg onwaarschijnlijke afsluiter van zo'n festival, maar de enorme populariteit van de band leert dat er toch een markt is voor enigszins moeilijke, experimenteel aangelegde pop. Wel moet gezegd dat de brandnieuwe cd Amnesiac lang zo spannend niet klinkt als het inmiddels beruchte Kid A, hoewel beide platen uit dezelfde sessies heten te stammen.

Radiohead koos bovendien voor een wat publieksvriendelijker setlist dan bij de `eigen' concerten van vorig jaar, met vooral veel van de doorbraak-cd OK Computer. De klaaglijke stem van voorman Thom Yorke nadert onderhand de irritatiegrens, maar kreeg gisteravond in het wijkende daglicht knap reliëf van de expressieve gitaarvlechtsels en de elektronische experimenten van tweede man Jonny Greenwood. Prikkelende schoonheid in gedragen tempo, kortom.

Zo daalde op het laatst een bijna gewijde sfeer op het terrein neer, een schril contrast met de gebruikelijke troep, vuurtjes en urinegeuren aan het einde van een lange festivaldag.

Festival: Pinkpop. Gehoord: 4/6, festivalterrein Landgraaf.

    • Jacob Haagsma