Pachacutec

VAN SCHOENPOETSER tot president is een uitzonderlijk voorbeeld van sociale mobiliteit in een Zuid-Amerikaans land waar talloze zichtbare en onzichtbare sociale en raciale barrières bestaan. In Peru heeft Alejandro Toledo, afkomstig uit een arme indiaanse boerenfamilie uit de Andes, dit traject afgelegd. Toledo, die door zijn aanhangers Pachacutec genoemd wordt, naar een vijftiende-eeuwse Inca-vorst, heeft zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Peru, een land met een overwegend indiaanse bevolking, heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een president met geheel indiaans uiterlijk.

Toledo heeft in de Verenigde Staten gestudeerd en als econoom gewerkt bij de Wereldbank. Deze achtergrond geeft hoop dat de nieuwe president een marktgeoriënteerd economisch beleid zal voeren. Zijn tegenstander in de presidentsverkiezingen, Alan García, heeft als president in de jaren tachtig Peru in diepe ellende gestort met zijn economisch wanbeleid. Peru was toen de paria van de internationale financiële gemeenschap. De afgelopen decennia heeft Peru meer dan genoeg economische experimenten beleefd.

VORIG JAAR speelde Toledo een hoofdrol in het vertrek van Peru's autocratische president Fujimori. Deze heeft zijn toevlucht gezocht in Japan, zijn sinistere hoofd van de veiligheidsdienst Montesinos is voortvluchtig. Toledo staat nu voor de uitdaging om het democratische proces en de economische ontwikkeling van Peru in goede banen te leiden. Peru is geen zwaargewicht in Zuid-Amerika. Maar het arme Andesland heeft nu laten zien dat politieke verandering zich vreedzaam kan voltrekken.