Onrust in Nepal na kroning van nieuwe koning

De regering van Nepal heeft vandaag opnieuw een uitgaansverbod van twaalf uur ingesteld om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. Gisteren, op de dag dat prins Gyanendra tot de nieuwe koning van Nepal werd gekroond, kwamen bij rellen in de hoofdstad Katmandu ten minste twee mensen om het leven.

In zijn eerste toespraak op televisie beloofde koning Gyanendra gisteren dat er een volledig onderzoek zal worden gedaan naar de toedracht van de schietpartij in het koninklijk paleis, waarbij afgelopen vrijdag vrijwel de gehele koninklijke familie om het leven kwam, inclusief de oudere broer van Gyanendra, koning Birendra. Gisterochtend bezweek Birendra's zoon, prins Dipendra, aan zijn verwondingen. Volgens de eerste lezing van de dramatische gebeurtenissen zou Dipendra vrijdagavond het vuur hebben geopend op zijn familieleden en vervolgens de hand aan zichzelf hebben geslagen. Zaterdag, toen die versie was ingetrokken en in een officiële verklaring werd gesproken over een ,,ongeluk'', werd Dipendra, die in coma verkeerde, nog tot koning uitgeroepen.

De vermoorde koning Birendra, koningin Aishwarya en de andere leden van de koninklijke familie werden al afgelopen zaterdag gecremeerd aan de oever van de heilige Bagmati-rivier. Duizenden mensen betuigden hun respect langs de tien kilometer lange route toen de lichamen vanuit het ziekenhuis naar de beroemde tempel van de hindoegod Pashupatinath werden gebracht. Ook het lichaam van de koning-voor-een dag, Dipendra, werd daar gisteren ritueel verbrand.

De nieuwe koning, Gyanendra, was afgelopen vrijdagavond afwezig toen de familie in het paleis bijeen was. Dat heeft kennelijk het wantrouwen gevoed bij de bevolking over de gang van zaken. Nadat hij gisteren was geïnstalleerd, braken onlusten uit in Katmandu, waarbij de ordediensten met harde hand optraden. Sommige demonstranten die opmarcheerden in de richting van het paleis, riepen leuzen die gericht waren tegen de nieuwe koning en zijn zoon, kroonprins Paras.

Koning Gyanendra zelf zei gisteren dat de resultaten van het onderzoek naar de schietpartij binnen drie dagen bekend moeten zijn.

Koningsdrama: Pagina 5