Nederland, land van vikingen

Nederland is een land van ijsbergen en gletsjers, waar de poolwind de kale hoogvlakten geselt. De bewoners lijden honger. Dat is het eerste dat veel Russen voor zich zien bij de vraag: wat denkt u bij het woord Nederland?

Vandaag beginnen koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander een vierdaags staatsbezoek aan Rusland. Pas vandaag verschijnen daarover stukken in de Russische pers. De krant Nizavisimaja Gazeta pakt met een hele pagina het grootst uit. De auteur blijkt danig geïmponeerd door de ,,wonderbaarlijke bekoring'' van de koningin, alsmede haar ,,hartverwarmende glimlach''.

Wat weet de modale Rus zoal over Nederland? De Stichting Maatschappelijke Opinie ondervroeg 1.500 Russen, en het antwoord luidt: bar weinig. Zo denkt 42 procent van de Russen dat Nederland en Holland twee verschillende landen zijn en kan slechts 17 procent de hoofdstad noemen. Anderen houden het op Oslo of Kopenhagen. Dat is logisch, want Nederland is voor velen het land waar de vikingen vandaan komen. Vijf procent van de Russen verwart Nederland (Gallandia) met Groenland (Grenlandia). Een groep van gelijke omvang heeft wèl de juiste associatie: een laag land aan zee met een mild klimaat, dat zichzelf heeft drooggemalen.

Bekende Nederlanders bestaan hier niet, al weet 3 procent na enig nadenken Vincent van Gogh te noemen en 1 procent Rembrandt, Gullit of Van Basten. Evenzoveel Russen noemen sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en de poolreizigers Amudsen en Nansen. Een enkeling kent Cruijff, Kluivert, Overmars, Spinoza of Beatrix. Bijna eenderde van de Russen associeert Nederland met hoogontwikkelde landbouw. Wat uit Nederland komt, is lekker en ecologisch: kippen, kaas, aardappelen, komkommers, tomaten, fruithapjes voor baby's. Dat Nederland een bloemenland is, weet 17 procent. Een zee van tulpen, wordt dan gezegd, het centrum van de bloemenhandel. Vijf procent kent Nederland als een klein, rijk land, waar de mensen er goed van leven. Drie procent noemt Ajax, Oranje en goed voetbal en slechts 2 procent weet dat marihuana, prostitutie en homohuwelijken zijn toegestaan.

Onder het kopje `vreemde associaties' valt nog te leren dat D'Artagnan van de vier musketiers in Nederland werd vermoord, de straten er dagelijks met waspoeder worden geschrobd, men verzot is op Russisch ondergoed en de kleinkinderen van Tolstoj er in ballingschap leven. Ruim 4 procent van de Russen weet niets over Nederland en wil dat graag zo houden.

    • Coen van Zwol