Massagraf Kosovaren in buurt van Belgrado

In de buurt van Belgrado is zondag een begin gemaakt met het uitgraven van een massagraf met tientallen lichamen van Kosovaarse slachtoffers van de oorlog in Kosovo.

Volgens de Servische minister van Informatie, Dušan Mihajlovic, bevat het massagraf vermoedelijk de lichamen van 86 vermoorde Albanezen uit Kosovo, die twee jaar geleden aanvankelijk in een afgesloten vrachtauto in de Donau werden gegooid. In het massagraf liggen méér dan 86 lijken – hoeveel precies is nog onduidelijk. De regering vermoedt in het graf, waarvan de locatie niet is gemeld, aanwijzingen te kunnen vinden die het regime van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Miloševic in verband brengen met oorlogsmisdaden.

In april 1999, kort na het uitbreken van de Kosovo-oorlog, werd uit de Donau een met kettingen afgesloten koelwagen gehaald, waarin zich 86 lijken bleken te bevinden, sommigen gekleed in de pofbroeken die in Kosovo worden gedragen. De lokale autoriteiten die bij de berging betrokken waren kregen een spreekverbod over de vondst. De lijken verdwenen en de vrachtwagen werd in een militaire basis opgeblazen. De zaak werd pas onlangs aan de vergetelheid ontrukt door een plaatselijk blad, dat een duiker over de vondst aan het woord liet. Na de onthulling werden twee generaals, die indertijd verantwoordelijk waren voor het geheimhoudingsbevel, ontslagen en maakte de Servische regering voor het eerst melding van de mogelijkheid, Miloševc oorlogsmisdaden in Kosovo ten laste te leggen.

In Belgrado is gisteren het proces begonnen tegen Rade Markovc, de chef van de Servische geheime dienst tijdens het bewind van Miloševic, en drie vroegere medewerkers. Ze worden beschuldigd van het onthullen van staatsgeheimen en het vernietigen van informatie over de val van Miloševic. Het is evenwel mogelijk dat Markovic later van meer misdrijven wordt beschuldigd: het onderzoek naar een aantal andere mogelijke aanklachten, waaronder moord, poging tot moord en ontvoering van politieke tegenstanders, is nog niet afgesloten.