Koningsdrama verbijstert Nepal

Twee koningen dood in een weekeinde, leve de koning! Maar in Katmandu, de hoofdstad van Nepal, overheerst het wantrouwen over de toedracht van het koningsdrama.

Het is stof voor een kasteelroman, met slechts één storend detail: een AK-47. Vroeger werden koningsdrama's beslecht met degens en gifmengsels en niet met automatische geweren, maar wat sinds afgelopen vrijdag in Nepal gebeurt spreekt niet minder tot de verbeelding. Wenende massa's buiten het paleis, ambtenaren die ten teken van rouw geen zout gebruiken en jongemannen die hun hoofd kaal scheren; woedende studenten die Indiase kranten verbranden omdat daarin de smeuïgste versies staan van wat er vrijdagavond gebeurd kan zijn.

Volgens de vroegste versie op zaterdag was er in de eetzaal een diner voor de familie. Koning, koningin, kroonprins, zussen, tantes, kleinkinderen, iedereen was aanwezig. De enige die ontbrak was oom Gyanendra, de jongere broer van de koning. Maar zijn vrouw was er, evenals zijn zoon.

Aan tafel gaat het gesprek weer eens over het huwelijk van de kroonprins. Hij wordt straks 30, het is de hoogste tijd. Maar de kroonprins is hopeloos verliefd op de beeldschone Devyani, met wie hij in het openbaar verschijnt, tot in Londen en Manila. Uitgesloten, zegt de Koningin: Devyani behoort tot een tak van haar familie met wie al vele jaren een vete woedt.

Het wordt een fikse ruzie en de kroonprins beent de eetzaal uit. Even later keert hij terug, in militair uniform en een machinegeweer om de schouder. Hij schiet de koning en de koningin en zes andere familieleden dood. Hij loopt daarna naar de familietempel, waar hij zich met zijn pistool door het hoofd schiet.

Deze versie bevat te veel raadsels: als iemand zijn familie wil ombrengen gaat hij zich daarvoor toch niet eerst omkleden? En waar was de Koninklijke Wacht die overal in het paleis rondloopt? Hoe kon de kroonprins de eetzaal uit wandelen om in de ver gelegen tempel een poging tot zelfmoord te doen? En als er geen ooggetuigen waren, hoe wist de pers dan binnen een uur wat er gebeurd was?

Op zondag kwam oom Gyanendra terug, die bekend maakte dat de kroonprins in coma lag. Maar terwijl hij het zei bleven de journalisten hem aanstaren: waarom was hij niet in de eetzaal geweest? En hoe komt het dat zijn zoontje enkele minuten voor de schietpartij de eetzaal verliet en zodoende ongedeerd bleef? En zijn vrouw, die aan tafel zat: het is toch een mirakel dat zij alleen gewond raakte aan een vinger?

Gyanendra is de grootste belanghebbende bij de slachting en de kroonprins kan zich niet verdedigen omdat hij gisterochtend overleed. Enkele uren daarna was Gyanendra gekroond en had Nepal een nieuwe monarch. Jongeren gingen de straat op en eisten opheldering, omdat de officiële verklaring tamelijk belachelijk klinkt: dat een AK-47 uit zichzelf begon te schieten.

Maar op het platteland, waar de 80 procent armsten van Nepal wonen, die geen stroom hebben, laat staan televisie, vindt men de officiële verklaring afdoende. Het was een `ongeluk', in de zin van een onvermijdelijk noodlot. Astrologen van Nepal hebben namelijk vastgesteld dat geen koning van het land ouder zal worden dan 55. Daarom was het feest zo groots toen de op vrijdag vermoorde koning op 28 december vorig jaar zijn 55ste verjaardag vierde. De laatste zes koningen hadden die leeftijd niet bereikt.

Maar de sterrenwichelaars hadden ook voorspeld dat de koning zou sterven als de kroonprins voor zijn 35ste in het huwelijk zou treden. Nu werd de kroonprins gedwongen te trouwen voor zijn 35ste, waarop de koning juist in zijn 55ste levensjaar aan zijn eind kwam. Het klopt niet helemaal met de voorspellingen, maar de aanwijzingen van de sterren zijn rekkelijk.

    • Anil Ramdas