Koningin in Moskou

Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander zijn vandaag in Moskou aangekomen voor een vierdaags staatsbezoek. Bronnen binnen het Kremlin zeggen ,,niet uit te sluiten'' dat president Poetin volgend jaar een tegenbezoek aflegt aan Nederland, zo meldt vandaag persbureau Interfax.

Een staatsbezoek van koningin Beatrix en prins Claus was al in november 1998 voorzien, maar werd toen anderhalve dag van tevoren afgelast wegens ziekte van president Boris Jeltsin. Beatrix en Claus bezochten in 1973 de toenmalige Sovjet-Unie. Vandaag en morgen bevinden koningin en prins zich in Moskou, donderdag en vrijdag in de steden Nizjni Novgorod en St. Petersburg. Na kennismaking met president Poetin en een kranslegging bij het graf van onbekende soldaat volgt vandaag een staatsbanket. Morgen bezoekt de koningin de Academie van Wetenschappen, de kroonprins het Sacharov-museum voor de mensenrechten. 's Middags bezoekt men gezamelijk de Federatieraad, de Doema en het gemeentehuis van Moskou.

In het programma ligt een accent op de persvrijheid, die volgens critici onder president Poetin in het gedrang is. Zo bezoekt de prins morgenmiddag Independent Media, het mediabedrijf van de Nederlandse zakenman Derk Sauer. Behalve de Engelstalige krant Moscow Times en het zakenblad Vedemosti publiceert Sauer tijdschriften als Cosmopolitan en Playboy.

In Nizjni Novgorod bezoekt het koninklijk gezelschap donderdagochtend de opleiding Praktika, een instituut voor tv-journalisten. 's Middags trekt het gezelschap verder naar St.Petersburg.