Koers KPN maakt opnieuw een vrije val

Telecomconcern KPN ging vanochtend op het Damrak nog verder omlaag nadat het fonds afgelopen vrijdag al werd geconfronteerd met een koersdaling van twintig procent vanwege berichten over een mogelijke aandelenemissie. Vanochtend brokkelde de koers nog eens ruim acht procent af op 8,27 euro. Aanvankelijk begon het telecomfonds vanochtend met een winst van 2,7 procent. Maar al snel veranderde die positieve trend in een gestage daling van KPN.

De bankverzekeraars zetten vanochtend de toon op de Amsterdamse effectenbeurs. Vooral Aegon boekte een opmerkelijke koerswinst. De AEX stond na het middaguur 0,8 procent hoger op 584 punten. Aegon stond vanochtend bijna 5 procent in de plus. Opmerkelijk aangezien alle seinen voor Aegon op rood stonden. Eind vorige week was er nog sprake van een nieuwe aandelenemissie. Daarna vaardigde Deutsche Bank een naar beneden bijgesteld koopadvies uit, terwijl branchegenoten als Allianz, Prudential en CNP opgewaardeerd werden.

Dat Aegon vanochtend niettemin omhoog ging had te maken met de Britse poot van de verzekeraar Aegon UK. Die maakte bekend uit te gaan breiden in Dublin. ,,Dit kan voor ons een springplank zijn voor verdere groei in het Verenigd Koninkrijk'', liet Aegon UK in een verklaring weten. Andere banken en bankverzekeraars, zoals ABN Amro en Fortis, stegen vanochtend echter ook. Hetzij minder dan Aegon.

ASM Lithography won vanochtend 1,8 procent nadat de Duitse chipproducent Infineon een order voor chipmachines bij ASML plaatste. De exacte waarde van de bestelling is nog onbekend. Branchegenoten van ASML in de Midkap-index voor middelgrote fondsen, ASM International en BESI, stegen ook flink. ASMI zelfs met 2,1 procent.

Het licht positieve sentiment op de Amsterdamse beurs was een reactie op de redelijke resultaten die de beurzen in New York gisteren boekten. Technologiebeurs Nasdaq sloot met een winst van 0,3 procent, de Dow Jones-graadmeter van meer traditionele fondsen boekte 0,7 procent winst. Beleggers lieten zich nauwelijks verleiden tot verrassende aankopen. Zij moesten het doen met beperkt nieuws over de bezorgdheid over bedrijfswinsten en enigszins opbeurende woorden van centrale bankpresident Alan Greenspan, die eerder op de dag liet weten dat het wel meevalt met de inflatie in de Verenigde Staten.

In Tokio was de stemming moeizamer. Onder druk van lage technologiewaarden zakte de Nikkei-index zelfs even onder de 13.000-puntenindex. Uiteindelijk sloot de beursgraadmeter met een verlies van 1 procent. Vooral aandelen van de banken Mitsubishi Tokio, Mizuho en UFJ kregen in de ochtend tegenwind, maar herstelden later.

Van de grote Europese beurzen stond alleen de Duitse CAC-index in Frankfurt op winst. Londen en Parijs verloren hoogte. Nadat de prijs van een vat ruwe olie nogmaals toenam, wonnen Total Elf Fina, Coflexip en Saipem aan waarde. Softwareproducent SAP won in Duitsland ruim 3 procent nadat analisten het aandeel hadden opgewaardeerd. Vooral telecomfondsen waren op de Europese beurzen erg in trek. Stijgingen van meerdere procenten vormden meer regel dan uitzondering.