Klotsbad moet snel wijken

Staatssecretaris Margo Vliegenthart (Sport) kwam zaterdag, op de openingsdag van de NK zwemmen in Eindhoven, zelf maar eens poolshoogte nemen in zwembad De Tongelreep. Om te horen hoe het met de plannen voor de bouw van een ultramodern zwemstadion gesteld is. Vlak na de Olympische Spelen in Sydney – waar Nederland vijf gouden zwemmedailles won – stelde Vliegenthart een rijkssubsidie van tien miljoen gulden ter beschikking voor de aanleg van een internationaal trainings- en wedstrijdcomplex, pal naast de huidige locatie. Het totaalbedrag (45 miljoen) komt verder voor rekening van de provincie Noord-Brabant, de gemeente Eindhoven, de omliggende gemeenten en een aantal sponsors. Cees-Rein van den Hoogenband, vader van olympisch kampioen Pieter en voorzitter van de Stichting Topzwemmen Zuid-Nederland, verwacht dat de bouw over twee jaar is afgerond.

Waar is dat optimisme op gestoeld?

Van den Hoogenband: ,,Zaterdag hebben alle partijen opnieuw met elkaar gesproken en benadrukt dat een nieuw complex een absolute noodzaak is voor het bedrijven van topsport. Al met al staat de teller nu op 30 miljoen. Dat laatste beetje krijgen we ook wel bijeen.''

Hoe hoog is de nood?

,,Heel hoog. Zondag hingen ze hier met de voeten buiten, zo druk was het. Officieel mogen er maar 1.200 mensen naar binnen, maar met een beetje kunst- en vliegwerk hebben we dat weten op te rekken tot een kleine 1.500. Ook op sportief vlak is dat bad een must. Na `Sydney' heeft PSV er vijfhonderd nieuwe leden bijgekregen. Het bad barst uit z'n voegen. De profploeg moet voortdurend schipperen met de trainingsuren. Ze klagen niet en spreken gekscherend over `ons klotsbadje', maar het is duidelijk dat dit complex niet meer voldoet aan de eisen die de topsport anno 2001 stelt. Zaterdag was hier de Duitse bondscoach op bezoek. Die wist niet wat-ie zag.''

Stel: het complex is in 2003 gereed. Wat dan?

,,Zo snel mogelijk een aansprekende wedstrijd of toernooi naar Nederland halen, te beginnen met een wereldbekerwedstrijd en/of een EK kortebaan.''