K.A. Posthuma overleden

De cd-producer Klaas A. Posthuma is vorige week zondag op 65-jarige leeftijd overleden en eind vorige week in stilte gecremeerd. Posthuma was als producent betrokken bij de opnamen van een groot aantal klassieke lp's en cd's. Hij begon na zijn tijd bij EMI en Etcetera met zijn eigen label Globe, dat onder andere alle opnamen van het Nederlands Kamerkoor uitbracht. Ook produceerde hij vroege opnamen van cellist Pieter Wispelwey en Jos van Immerseel. Het voortbestaan van Globe is nu onzeker.

Een van Posthuma's internationaal opvallendste producties was in 1977 de EMI-uitgave van de door hem teruggevonden opnamen van de opera Orfeo ed Euridice van Gluck met Kathleen Ferrier in de rol van Orfeo. De opnamen, gemaakt tijdens het Holland Festival 1951 in de Amsterdamse Stadsschouwburg, vond Posthuma in het archief van de omroep in Hilversum. Het was destijds de eerste uitgave van een complete opera met Ferrier, van wie slechts fragmentarische opnamen bestonden.