Jong, mooi en aids-patiënt

Merkwaardig: Amerikaanse jongeren die met hiv zijn besmet en er in een documentaire over praten, maar met geen woord reppen over alle medicijnen die ze de hele dag door moeten slikken.

Ze hadden nooit gedacht dat ze besmet zouden raken. De testuitslag kwam als een donderslag bij heldere hemel (,,ik dacht dat hiv-besmetting alleen bij mensen bestaat die ik niet ken: bij homofielen en drugsspuiters''). Ze treuren over hun gebrek aan lichamelijk contact (,,Iedereen zei: het is niet fataal, over tien jaar ben je niet dood. Maar niemand heeft gezegd dat niemand meer een relatie met me zou aangaan.'').

Ze zijn zo blij als ze eens geknuffeld worden, of als iemand geen probleem maakt van seks met een condoom. En ze zijn positief over de toekomst: ,,Niemand wil grijs haar hebben. Maar ik wil lang grijs haar dat ik in een knoetje kan opbinden.''

Ze zien er goed uit, zoals iedereen op de zender MTV die het programma uitzendt in de serie True Life. Geen uitgeteerde gezichten, geen donkere vlekken van de kaposi-huidkanker, geen akelige hoest van de zoveelste longonsteking. Gewoon, good-looking Amerikaanse blanken, afro-amerikanen en Latino's. Iets meer blanken dan er statistisch hiv-positieven onder de blanken zijn, want hiv-besmetting is vooral een probleem onder de arme zwarte en Latijns-Amerikaanse jeugd. De serie heet It could be you.

Kan dat? Is hiv een risico voor nietsvermoedende Nederlandse MTV-kijkers? Ach kom. Vier Nederlandse tieners kregen in 1999 aids en bijna 50 twintigers. Nog steeds zijn de meeste aids-patiënten homofiele mannen en drugsspuiters. En de nieuwe patiënten zijn bijna voornamelijk immigranten uit aidslanden.

Sympathiek van MTV is de keuze van de uitzenddatum. Het is vandaag op de kop af 20 jaar geleden dat de Amerikaanse infectieziekten-waakhond, Centers for Disease Control, voor het eerste melding maakte van de toen nog geheimzinnige ziekte die later de naam aids kreeg. Vijf jonge, actieve homoseksuelen hadden in het halve jaar daarvoor in ziekenhuizen gelegen met een longontsteking veroorzaakt door Pneumocystis carinii. Twee waren er overleden. Het is nog maar 20 jaar geleden en bijna alle hiv-positieven uit die tijd zijn dood.

De huidige generatie slikt zijn pillen, krijgt geen pneumocysten-longontsteking, wordt oud en grijs en voelt zich soms eenzaam met dat virus. In Afrika hebben 34 miljoen hiv-positieven nog geen pillen en als die er niet komen gaan ze allemaal dood. Maar daarover zegt niemand wat in It could be you.

True life: it could be you, MTV, 21.00-21.30u.

    • Wim Köhler