Irak legt olie-export stil uit protest tegen VN-besluit

Irak heeft de olie-export stilgelegd uit protest tegen het besluit van de Verenigde Naties om het olie-voor-voedsel programma met een maand te verlengen in plaats van de gebruikelijke zes maanden. De actie zal waarschijnlijk geen grote gevolgen hebben voor de olieprijs omdat de andere leden van de Organisatie van Olie-exporterende landen (OPEC) zeggen de prijs stabiel te zullen houden.

De exportstop zal voorlopig een maand duren waarna Irak opnieuw zal bekijken of het zijn uitvoer van de 2,2 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 5 procent van de wereldexport, zal hervatten. OPEC exporteert 24,2 miljoen vaten per dag, zo'n 40 procent van de totale productie.

Het olie-voor-voedsel programma regelt dat Irak voedsel en medicijnen mag importeren in ruil voor olie. Irak vindt de verlenging met een maand te weining en is bovendien tegen een wijzigingsplan van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Dit plan geeft Irak meer mogelijkheden om goederen zoals medicijnen in te voeren maar voorziet ook in scherpere restricties op de import van goederen die voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. De sancties tegen Irak werden ingesteld nadat het Koeweit in augustus 1990 was binnengevallen.

Olie-ministers van enkele OPEC-landen hebben gezegd dat het de olieprijs stabiel zal blijven. ,,Wij zullen ervoor zorgen dat er aan de vraag kan worden voldaan. Ik ben niet bezorgd'', aldus OPEC-president Chakib Khelil. OPEC vergadert vandaag in Wenen over het niveau van de productie in het derde kwartaal. Analisten verwachten geen productieverhoging, mede omdat een aantal OPEC-leden heeft aangegeven dat de olieprijs daartoe geen momenteel geen aanleiding toe geeft.

Het kartel streeft naar een olieprijs van 25 dollar per vat (159 liter). Het gaat hier om de gemiddelde prijs van zeven OPEC olie-soorten, die meestal iets lager ligt dan de prijzen op de termijnmarkten van New York en Londen. De prijs van Brent, olie uit de Noordzee, noteerde vanmorgen rond de 29 dollar. OPEC wil ook de VS helpen de hoge energiekosten terug te dringen door meer olieproducten aan dat land te verkopen, aldus OPEC-topman Ali Rodriguez. Het grote gebrek aan raffinagecapaciteit in de VS wordt gezien als de belangrijkste reden voor het oplopen van de benzineprijs. De raffinagekosten zijn in de OPEC-landen lager dan in de VS.