ING grootste na overname van 2 mld in Mexico

Bank en verzekeraar ING heeft voor 791 miljoen dollar, ruim 2 miljard gulden, een belang van 45 procent gekocht in Seguro Comercial America (SCA), de grootste verzekeraar van Mexico. ING had al een belang in het concern en heeft met de jongste aankoop dat belang vergroot tot 87 procent.

De aandelen zijn van de hand gedaan door de onderneming Savia. In februari vorig jaar, toen ING voor het eerst een belang in SCA kocht, was met Savia overeengekomen dat het financiële concern vanaf 2003 een meerderheidsbelang kon kopen. Savia heeft nu het resterende deel van zijn belang eerder te koop aangeboden.

SCA heeft in levensverzekeringen een marktaandeel van 18 procent. Bij schadeverzekeringen is dat 39 procent. De maatschappij kende de afgelopen tien jaar een gemiddelde groei van 23 procent en is daarmee de snelst groeiende in Mexico. SCA beschikt over een netwerk van circa 8.000 agenten.

Volgens bestuursvoorzitter E. Kist van ING zet de transactie zijn concern in de top van de financiële dienstverleners in Mexico, dat volgens hem een land met aanzienlijke groeimogelijkheden is. ING betaalt de overname uit eigen middelen. Dit jaar heeft dat een ,,licht negatieve invloed'' op de winst per aandeel. Volgend jaar verwacht ING van SCA een positieve bijdrage aan de winst per aandeel.

Het financiële concern is al langer in Mexico actief en heeft daar onder meer een gezamenlijke onderneming met Banco Bital, een van de grotere particuliere banken. Verder werd ING vorig jaar volledig eigenaar van het pensioenfonds Afore Bital, dat 10 procent van de pensioenmarkt in bezit heeft, 2 miljoen cliënten heeft en een vermogen beheert van 1,6 miljard dollar.

ING heeft verder in het Midden-Amerikaanse land een belang van 49 procent in de joint venture Seguros Bital dat verzekeringen via Banco Bital aanbiedt.

Alfonso Romo, voorzitter van aandeelhouder Savia, zal voorzitter van de raad van commissarissen van SCA blijven.