Het breekijzer Van Hooijdonk blijft onmisbaar

Toen het Nederlands elftal was bekomen van de schrik, rees de vraag of bondscoach Louis van Gaal wel voor de juiste strijdwijze had gekozen. Oranje kwam tegen Estland twee keer op achterstand en kon pas in de slotfase een overwinning (2-4) veiligstellen.

Op de onregelmatig grasmat van het nieuwe stadion in Tallinn bleek het snel rondspelen van de bal zaterdag een moeilijke, schier onmogelijke opgave. Patrick Paauwe was als scharnier op het middenveld niet in staat de voorhoedespelers te bereiken. Pas toen Pierre van Hooijdonk twintig minuten voor tijd het veld betrad kwam er meer doelmatigheid in het spel van Nederland. Ingeklemd tussen een muur van Esten verloor de spits van Benfica geen enkel kopduel. De inmiddels wanhopige Nederlanders konden elke bal zonder te kijken in het strafschopgebied van Estland trappen, Van Hooijdonk bleek steeds een betrouwbaar aanspeelpunt.

Spelers als Nanninga, Van Kooten, Houtman en Van Loen waren hem in dit soort duels van Oranje al eens met succes voorgegaan. Toch wilde Van Gaal zo lang mogelijk wachten met opportunistisch voetbal, dat volledig indruist tegen zijn visie op voetbal. Van Gaal: ,,Je kunt zo niet beginnen. Dan ontstaat er nog meer ruimte achterin. Mijn collega Pijpers haalde onmiddellijk een extra man terug toen Van Hooijdonk het veld betrad. We hebben in principe 85 minuten gedomineerd, ook met voetbal over de grond.''

Van Gaal kreeg bijval van Van Hooijdonk. ,,Het ligt niet in de aard van het beestje om zo te voetballen'', aldus de spits die het tweede doelpunt van Oranje voorbereidde. ,,Het is onze kracht om met snel circulatiespel over de grond te spelen, al leggen we onszelf daarmee veel druk op. Maar voor verzorgd voetbal heb je twee dingen nodig: een goed veld en topvorm. Beiden waren tegen Estland niet aanwezig.''

Van Hooijdonk speelde zijn 24ste interland. Aanvankelijk zag Van Gaal het niet zo in hem zitten. Met zijn 31 jaar leek hij te oud voor Oranje. Voor de wedstrijd tegen Andorra en Portugal (uit) riep de bondscoach hem voor het eerst tijdens zijn bewind op. Nu blijkt de Brabander zelfs onmisbaar. Van Gaal: ,,Ik blijf Pierre beschouwen als een breekijzer. Dat wil niet zeggen dat ik hem tegen Estland en Andorra thuis niet opstel in het basisteam.'' En Van Hooijdonk berustend: ,,Zo gaat het al vijf jaar. Ik moet mezelf niet overschatten. In deze rol beschik ik over de kwaliteiten om wat voor het Nederlands elftal te betekenen.''

Het matige optreden van Oranje in Tallinn had volgens Van Gaal niets van doen met de affaire-Davids. ,,Dat hij niet meespeelde was in deze wedstrijd het enige nadeel.'' Het Nederlands elftal miste behalve de geschorste Davids, de geblesseerde Stam en Van Bommel op het laatste moment ook Hofland, die na de lunch ziek was geworden. Melchiot werd zijn vervanger. De verdediger van Chelsea maakte samen met Reiziger een zwakke indruk bij de razendsnelle counters van Estland. Van Gaal: ,,Ik ben teleurgesteld in de scherpte van sommige spelers.''

De Nederlandse bondscoach van Estland, Arno Pijpers, sprak over de beste prestatie van zijn team ooit. ,,Maar toen we voor de tweede keer op voorsprong waren gekomen, kreeg ik als Nederlander toch een raar gevoel.'' Van Gaal later: ,,Ik heb nog altijd het idee dat Estland ons gaat helpen in deze kwalificatiereeks.''