HENZE

Na vorige week met een Edison te zijn bekroond voor zijn English Songbook, consolideert tenor Ian Bostridge zijn veelzijdigheid in een opname met liederen van Hans Werner Henze (1926). Henze hoorde Bostridge en diens vaste pianist Julius Drake in 1996 zijn Three Auden Songs uitvoeren, en droeg aan hen zijn Sechs Gesänge aus dem Arabischen op. De Gesänge, waarvoor Henze grotendeels zelf de teksten schreef, beleefden in 1999 de wereldpremière en werden door Bostridge en Drake ook in het Amsterdamse Concertgebouw uitgevoerd.

Dat een nieuw werk van Henze al twee jaar na ontstaan op cd verschijnt is uitzonderlijk, en bewijst hoe productief de kruisbestuiving tussen componist en uitvoerend musicus kan zijn in commerciële én artistieke zin. Henze heeft zich met Bostridges vocale mogelijkheden in het achterhoofd laten inspireren tot zeer evocatieve en lyrische liederen waarin de muziek haast vanzelfsprekend uit de tekst lijkt voor te komen. Omgekeerd benaderen Bostridge en Drake deze liederen met een invoelingsvermogen dat een andere uitvoering moeilijk voorstelbaar maakt.

Bostridge zet zijn vloeibare timbre in voor fijngevoelige fraseringen, Met een optimaal verzorgde tekstbenadering maakt hij van de bezongen piraten, zeemonsters en het werkelijk bestaande Afrikaanse paar Selim en Fatuma muzikale wezens van vlees en bloed.

In de Three Auden Songs geeft Bostridge mysterieus invulling aan het In Memoriam voor Audens witte poes Lucina, en klinkt ook het Lay your sleeping head, my love ongrijpbaar van vocale schoonheid. Met de gedurfde invulling van de pianopartijen is dit een waardevolle opname van toegankelijk eigentijds liedrepertoire.

Henze: Sechs Gesänge aus dem Arabischen; Three Auden Songs. (EMI 5 57112 2)

Een geluidsfragment is te beluisteren via www.nrc.nl/muziek

    • Mischa Spel