`Goldmans' maakt faam waar bij Bloemendaal

Hockeyclub Bloemendaal won gisteren door een 3-1 zege op het Duitse Harvestehuder de Europa Cup voor landskampioe- nen. Met dank aan coach Roelant Oltmans, die zijn taak als troubleshooter serieus nam.

Volgens de sportieve wetten van de hockeywereld werd de pas aangetreden coach gefeliciteerd door de pas afgetreden coach. Bert Bunnik toonde zich een sterke persoonlijkheid door Roelant Oltmans de hand te schudden in een mêlee van feestvierende oranjehemden. Twee mannen met gemengde gevoelens. Bunnik nam anderhalve maand geleden afscheid van een zwalkende ploeg, die onder leiding van Oltmans vervolgens uit een diep dal klom.

De vedetten van Bloemendaal hadden na afloop van de gewonnen finale tegen het Duitse Harvestehuder het woord `schokeffect' op het puntje van hun tong. Ze refereerden met enige gêne aan hun gebrekkige discipline eerder dit seizoen. Een ijzeren hand hadden ze nodig om zich ouderwets in het zweet te werken. ,,Ik heb de jongens vanaf de eerste dag verteld dat ik ongepast gedrag niet zou accepteren'', verduidelijkte Oltmans zijn aanpak.

De harde woorden van de coach sorteerden effect, erkende aanvaller Remco van Wijk gisteren na afloop. ,,Roel heeft mij veel op m'n flikker gegeven en het resultaat heb je hier kunnen zien'', sprak het enfant terrible dat zich ditmaal niet druk maakte om fysieke aanslagen of arbitrale dwalingen. Mede dankzij Van Wijk, wiens dribbels weer een lust voor het oog waren, won Bloemendaal voor de tweede keer in de clubhistorie de Europa Cup voor landskampioenen.

Deze prestatie was vooral de verdienste van een kampioenenkweker uit Oegstgeest die zijn bijnaam eer aan deed. Goldmans heeft als coach bijna alles gewonnen wat er op een hockeyveld te winnen valt; als trainer van de mannen van Bloemendaal in de jaren tachtig en als bondscoach van de nationale mannenploeg in de jaren negentig. Ruim twee jaar geleden werd hij algemeen directeur van de Bredase voetbalclub NAC.

Oltmans stond gisteren schijnbaar stoïcijns tegen de dug-out geleund. Met rustige gebaren dirigeerde hij de spelers naar de juiste posities. Hij maakte pas ophef in blessuretijd, toen aanvaller Karel Klaver een gele kaart `vierde' met een juichkreet naar de tribunes. De coach sommeerde hem meteen in de strafbank plaats te nemen.

Tijdens het feestgewoel zocht Oltmans naar een verklaring voor zijn succes. ,,Het zelfvertrouwen was ver te zoeken toen ik hier begon. Ik heb de rust bewaard en de spelers gewezen op hun verantwoordelijkheid'', bagatelliseerde hij zijn inbreng. Oltmans bleef aan de zijlijn staan toen de spelers de champagneflessen ontkurkten. ,,Ik heb deze week aardig leren relativeren'', verwees hij naar de FIOD-affaire bij NAC en de verongelukte speler Ferry van Vliet.

Bij Bloemendaal werd het teleurstellende competitieverloop in één pinksterweekeinde naar de achtergrond verdrongen. De zesde plaats in de hoofdklasse was beneden de stand van de familieclub, die de afgelopen vijftien jaar grossierde in landstitels. Voornaamste oorzaken van de terugval waren de `postolympische depressie' van de internationals en de scheve verhoudingen in de selectie als gevolg van de inkomensverschillen.

De eerste garnituur verdient dit seizoen vele tienduizenden guldens, terwijl de tweede garnituur nog steeds voor een veredelde onkostenvergoeding op het veld staat. Het bestuur van Bloemendaal hield de later vertrokken coach Bunnik in het ongewisse over de financiële onderhandelingen met de sterspelers. De `mindere goden' werden evenmin op de hoogte gebracht.

Toen de plooien eenmaal waren gladgestreken, was Bloemendaal al bijna uitgeschakeld voor een plaats in de play-offs. Op aandringen van de vedetten werd Oltmans gevraagd het `verloren seizoen' nog enige glans te geven. Het frivole aanvalsspel van Bloemendaal maakte plaats voor een geduldige spelopbouw die Oltmans heeft afgekeken van de voetbalsport. Bij NAC heeft hij ,,op resultaat leren spelen''. Met als gevolg dat Bloemendaal tijdens de drie groepsduels voor de Europa Cup vier keer tot scoren kwam en zich na een bloedeloze 0-0 tegen het Spaanse Club Egara moeizaam voor de eindstrijd plaatste.

In de finale werd Harvestehuder op efficiënte wijze van de kunstmat gespeeld. De frustratie bij de Duitse krachtpatsers was zó groot dat vier spelers met een gele kaart naar de kant moesten. Maarten Froger maakte voor rust het openingsdoelpunt voor Bloemendaal. Na de tegentreffer van Florian Keller in het begin van de tweede helft bracht Froger de thuisploeg weer op voorsprong. In de slotfase profiteerde Klaver van de geboden ruimte.

Teun de Nooijer werd na afloop uitgeroepen tot `beste speler van het toernooi' en toonde geen valse bescheidenheid door de uitverkiezing een terechte beslissing te noemen. De Nooijer was niet op de hoogte van de winstpremies. Hij trok een onverschillig gezicht toen hij met een opmerking van Diederik van Weel werd geconfronteerd. De tweede garnituur mag het wedstrijdgeld verdelen, verklaarde de aanvoerder van Bloemendaal.

Gezien de ontspannen sfeer was de geldkwestie geen belangrijk thema meer voor de spelersgroep, waar verdediger Daan Meijer na tien seizoenen afzwaaide. Voor Oltmans was de Europa Cup een leuk tussendoortje. ,,Morgen zit ik weer lekker om half negen achter mijn bureau in Breda.''

    • Jaap Bloembergen