Ford gaat banden ook in Europa vervangen

De Amerikaanse autofabrikant Ford gaat in navolging van de Verenigde Staten ook in Europa de Firestone-banden vervangen die zijn gemonteerd onder de wagens van het type Explorer. Het gaat in totaal om zo'n 23.000 auto`s, in vooral Groot-Brittannië en Duitsland.

De bandencrisis achtervolgt Ford nu al maanden. Het leidde zelfs tot een breuk met bandenfabrikant Firestone, waarmee Ford al vele decennia een relatie onderhield. In de Verenigde Staten zouden ondeugdelijke banden van Firestone een reeks ongelukken met de terreinwagen hebben veroorzaakt. Daarbij hebben 174 mensen het leven verloren.

Volgens Ford liet het loopvlak van de banden spontaan los. Het concern heeft in de VS inmiddels al miljoenen Firestone-banden teruggehaald. Bandenfabrikant Continental heeft de plaats ingenomen van Firestone.

Vorig jaar werden 6,5 miljoen banden teruggehaald door Ford en kortgeleden kondigde het concern aan er nog eens 13 miljoen om te zullen wisselen. De schade voor Ford loopt inmiddels in de miljarden dollars.

In Europa zullen niet alleen Explorers van Ford naar de garage worden teruggehaald. Ook een klein aantal van de types Expedition en Ranger wordt teruggeroepen. De hele operatie zal enkele weken in beslag nemen, omdat de banden vanuit de VS naar Europa verscheept moeten worden.

Een advocaat eist dat Ford iedereen die tussen 1990 en 2000 een Explorer heeft gekocht, financiële compensatie of een nieuwe auto geeft. Firestone-moeder Bridgestone wijt de vele ongelukken aan een ontwerpfout bij de Explorer.