FEESTELIJK ONTBIJT

Moederkensdag, zo noemen Vlamingen moederdag. Hebt u een aangekleed ontbijt gemist, neem dan met de kinderen verheffende wraak voor vaderdag. Het ontbijt in dit recept heeft Vlaamse trekken. Ik geef een recept voor notenbrood. Ander passend brood of gebak is brioche en croissant. Bij het ontbijt hoort evenwel ook een bordje met gerookte zalm, idem met plakjes chorizo of andere droge worst en met plakken bijzondere ham als Ganda of Parma en een bordje met lekkere kaassoorten. Serveer ook marmelade of een eigengemaakte jam en yoghurt. Een zachtgekookt eitje (ca. 4 min.) mag natuurlijk ook. Tip: snijd de top van het ei af en dompel een rolletje Ganda-ham in de struif.

Was de rozijnen en wel ze 15 minuten in warm water. Laat 1/3 deel van de noten heel, hak de rest grof. Doe de broodmix in een kom en voeg zachte of gesmolten boter, zout, de olie en drie deciliter handwarm water toe. Kneed alles met de deeghaken van een mixer of in een foodprocessor snel tot een soepel deeg dat niet aan de handen plakt (voeg anders een beetje bloem toe). Kneed het deeg op een met bloem bestoven ondergrond enige minuten goed door. Druk het deeg dan plat. Kneed de drooggedepte rozijnen en de noten door het deeg en vorm er een bal van. Laat het deeg in een afgedekte kom drie kwartier rijzen op een warme plaats. Druk het deeg weer plat en vorm er dan een rol van. Leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevette (brood)vorm. Laat het deeg, afgedekt, nogmaals een uur rijzen. Bestrijk het deeg voor en na het bakken met water. Bak het brood in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven in 40-45 minuten bruin en gaar. Het brood klinkt dan hol als je erop klopt. Laat het brood op een rooster uitdampen. Voor de aardbeien-sinaasappeldrank: pers de sinaasappels uit. Bewaar 4 aardbeien en pureer de rest met een staafmixer, in een blender of draai ze door een passevite. Meng ze met het sinaasappelsap en verdeel het sap over 4 glazen. Maak een inkeping onderin elke aardbei en garneer de rand van elk glas. Snijd de grapefruits of kiwi's doormidden. Snijd de partjes grapefruit tussen de vliezen los.

    • Annelène van Eijndhoven