Braam moet getuigen

De journaliste Stella Braam moet van de rechtbank in Amsterdam op 8 juni als getuige voor de rechtbank verschijnen in de strafzaak tegen S.Y. (34). Hij wordt onder meer verdacht van het leiden van een criminele organisatie. Ook zou Y. sterke banden hebben met de extreemrechtse, Turks-nationalistische Grijze Wolven.

Braam deed in oktober 1997 aangifte tegen Y. en diens handlanger T.K. wegens bedreiging. De journaliste was in contact gekomen met de mannen tijdens het schrijven van een boek over de Grijze Wolven. Het boek bracht een onderzoek van politie en justitie naar Y. en de Grijze Wolven in Nederland op gang. Braam wil zelf liever niet getuigen. omdat zij vreest voor haar eigen veiligheid. Bovendien voerde zij aan dat het afleggen van een verklaring haar zou belemmeren in haar werk als journalist. Zowel de officier van justitie als de advocaten van Y. en K. vonden deze redenen onvoldoende.

Y. als K. ontkennen zich schuldig te hebben gemaakt aan het bedreigen van Braam en haar medeauteur M. Ülger.