Boston Public

Weer een week voorbij zonder overdoses en schietpartijen, verzucht schoolhoofd Steven Harper (Chi McBride) aan het einde van de eerste aflevering van de nieuwe televisieserie Boston Public. En terwijl klassieke muziekflarden de oh zo belangrijke wedstrijd van het school-footballteam begeleiden, suggereert een listige montage dat zijn wens in deel twee wel eens niet verhoord zou kunnen worden.

Boston Public is bedacht en geschreven door de man achter Ally McBeal (David E. Kelley) en vervangt de komende weken de populaire serie over relatieperikelen op een shabby-sjiek advocatenkantoor in datzelfde Boston.

Boston Public neemt ons mee naar een voorstad van Boston, waar op de Winslow High School een allegaartje aan leerlingen in hun examenjaar zit. Maar het zijn niet deze leerlingen om wie het draait, zoals in het steeds weer herhaalde Beverly Hills 90210, maar om hun leraren. En dat maakt Boston Public een onverwachte pendant van Bordewijks Bint.

Zo is er een klaslokaal in de kelder van het gebouw, de kerker genaamd, waar de meest onhandelbare studenten zijn verzameld, waar wanhopige leraren op het bord schrijven dat ze zichzelf zijn gaan ombrengen en anderen denken met een pistool de orde te moeten bewaren. Anthony Heald, oftewel Dr. Chilton uit Silence of the Lambs, speelt de sadistische adjunct Scott Guber, die machtsspelletjes met leerlingen afwisselt met het hofmaken van de coördinatrice van de gammavakken Lauren Davis (Jessalyn Gilsig uit The Horse Whisperer). Zij zijn ook meteen de bekendste gezichten uit de cast, die verder bestaat uit Amerikaanse bijrolacteurs.

Soap, drama, intrige, sociaal correcte thema's (een zwarte jongen die de joodse geschiedenisleraar de oren wast over de `leugens' in het lesboek – hier zouden we dat op het randje vinden, in Boston Public wordt het gepresenteerd als pikante grap); juist die thema's maakten de serie in Amerika tot een publiekslieveling. En kleine controverses zorgden ervoor dat ook de televisiekritiek alert bleef.

Zoals elke school heeft ook Boston Public een aantal leerlingen van wie we meer zullen horen. Onder hen Sheryl Holt, die de wederwaardigheden van het docentenkorps tot tekenfilmpjes op haar website verwerkt en elke roddel eerder dan de betrokkenen weet. En Dana Poole, die een tot running gag uit te bouwen actie tegen het dragen van bh's op poten heeft gezet. Zo krijgen de jongere zusjes van Ally McBeal van David E. Kelley toch nog onverwacht feministische trekjes.

Boston public, Net5, 20.30-21.20u.

    • Dana Linssen