Banken eisen uitstel systeem fusiebeurs

De vier grootste Nederlandse banken hebben de Amsterdamse effectenbeurs om uitstel van invoering van het nieuwe handelssysteem gevraagd. Onder meer ABN Amro, Rabobank en ING vrezen dat computersystemen niet op tijd aan het nieuwe systeem zijn aangepast.

Volgens een woordvoerder van het beursbedrijf Euronext, dat de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs omvat, ,,is al tijden geleden bekendgemaakt dat het nieuwe systeem op 3 september wordt ingevoerd''. Uitstel zou de beurs erg slecht uitkomen gezien de plannen om nog aan het begin van de zomer naar de beurs te gaan.

Schuld van eventuele vertraging ligt volgens de beurs vooral bij de banken zelf. ,,Sommige banken zijn heel ver met de voorbereiding, anderen zijn minder ver'', aldus Euronext. De betrokken banken willen geen toelichting geven op hun klachten. Volgens de woordvoerder van de beurs kan op ,,deelgebieden'' inderdaad vertraging optreden, maar Amsterdam ,,moet die achterstand inhalen omdat met de beurzen van Brussel en Parijs een strakke planning is afgesproken''.

Euronext voert een variant in van het handelssysteem Nouveau Système de Cotation (NSC) in dat op de beurs van Parijs wordt gebruikt. De Brusselse beurs is twee weken geleden op het systeem overgegaan nadat de invoering eerder tot twee maal toe werd uitgesteld. ,,En Brussel hoefde slechts kleine aanpassingen door te voeren. In Amsterdam moet een compleet ander systeem worden ingevoerd'', aldus een handelaar. Euronext is terughoudend over de problemen met het systeem maar volgens de handelaar loopt Euronext wel achter op schema.