Artsen weg bij VVD

De VVD heeft aanhang verloren onder de medische beroepsgroep. Als er nu verkiezingen worden uitgeschreven, krijgt de partij 16,6 procent minder stemmen van artsen dan bij de vorige verkiezingen. Dit blijkt uit opinieonderzoek van Bureau Lagendijk in opdracht van vakblad Medisch Vandaag. Stemde de vorige keer nog 43,6 procent van de medici VVD, inmiddels is dit percentage gekelderd naar 26,7 procent. De VVD blijft wel de grootste partij, op grote afstand gevolgd door de PvdA.

De PvdA mag dan volgens ruim een kwart van de medici `de grootste bijdrage leveren in de gezondheidszorg', de partij koopt weinig voor deze blijk van waardering. Ze krijgt slechts 13,4 procent van alle stemmen, tegen 11 procent bij de vorige verkiezingen. Vooral specialisten stemmen niet vaak PvdA.

Hoofdredacteur Dirk van der Lit van Medisch Vandaag wijt de liberale stemmenval vooral aan het gebrek aan profiel van de VVD in de Tweede Kamer. Wie kent Anke van Blerck-Woerdman? De `grote bijdrage' van de PvdA zou vooral op de zichtbaarheid van de partij slaan. ,,Met name de heer Oudkerk speelt de laatste jaren een heel nadrukkelijke rol in de media'', zegt Rob Dillmann, directeur van de Orde van Specialisten. De reactie van Tweede-Kamerlid Anke van Blerck-Woerdman (VVD): ,,Deze kabinetsperiode hebben wij bewust gekozen voor inhoud boven media-aandacht''.