Zwemmers zijn het beste af bij PSV

Sinds de opsplitsing van de succesvolle zwemclub PSV uit Eindhoven staat de B-ploeg onder leiding van Eric Landa (29). ,,Sommigen denken er nog te makkelijk over.''

Hem afschilderen als een kloon van zijn leermeester gaat te ver. Maar de overeenkomsten tussen Eric Landa en Jacco Verhaeren zijn evident, weet de eerste. Zijn stelregel is immers een kopie van de boodschap die de eigenzinnige PSV-trainer al jaren uitdraagt: ,,Als je hard wilt zwemmen, is het niet noodzakelijk wekelijks tachtig kilometer af te leggen.''

Ruim drie jaar lang fungeerde Landa (29) als assistent onder Verhaeren (32), de luidbejubelde coach van olympisch kampioenen Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. Sinds de oprichting van de Philips-profploeg, begin december, staat de oud-amateurwielrenner (,,Twee kapotte knieën en het was afgelopen'') op eigen benen. Tien zwemmers, onder wie de afgevallen kernploegleden Madelon Baans, Mark Veens en Kirsten Vlieghuis, heeft hij onder zijn hoede in wat `de B-ploeg van PSV' heet te zijn. Die kwalificatie beschouwt Landa, net als Verhaeren afgestudeerd aan het CIOS in Sittard, niet als een belediging. ,,Hoe je het ook wendt of keert: wij zijn het opleidingsinstituut van de commerciële ploeg. Al moeten zwemmers wel hele bijzondere prestaties neerzetten, willen ze doorstromen. Wat niet wil zeggen dat wij niet hard willen zwemmen of trainen op schema's van Jacco. Integendeel: wij trekken ons eigen plan.''

Groot was niettemin de teleurstelling toen het stichtingsbestuur slechts vijf uitverkorenen aanwees voor de profploeg: naast Van den Hoogenband en De Bruijn verder Joris Keizer, Klaas-Erik Zwering en stagiair Georgios Dimitras. De rest moest zich tevreden stellen met plaats in de B-selectie. Landa zat met de brokken. ,,Voor mij kwam de afscheiding als geroepen. Ik was toe aan een zelfstandige functie. Maar in plaats van trainen, heb ik in de eerste weken heel veel moeten praten. Vooral Kirsten was zo ontgoocheld dat haar motivatie totaal verdwenen was. Na een maand heb ik gezegd: nu is het genoeg, nu gaan we zwemmen.''

Vanmorgen zijn in de thuishaven van PSV, zwembad De Tongelreep in Eindhoven, de Nederlandse kampioenschappen begonnen, de laatste plaatsingsmogelijkheid voor de WK, over ruim anderhalve maand in Japan. Landa heeft zichzelf ten doel gesteld vier zwemmers af te vaardigen naar Fukuoka. Geen van zijn pupillen dwong kwalificatie af in het voorseizoen. ,,Mocht het dit weekeinde weer niet lukken, heb ik het niet goed gedaan.''

Landa kijkt desondanks verder dan de wereldtitelstrijd en zegt, vooral met het oog op de Olympische Spelen van 2004, een bundeling van talent na te streven. Niet dat hij andere clubs wil leegroven, maar: ,,De deur is niet langer dicht bij PSV. Jarenlang was dat wel het geval, omdat Jacco simpelweg te veel mensen had. Na de splitsing is er meer ruimte, zeker nu een aantal zwemmers (Baans, Vlieghuis, red.) te kennen heeft gegeven binnenkort te stoppen.''

Een eerste aanzet volgde dinsdag toen Ilse Kevelham, een 18-jarig talent van de Goorse zwemclub De Whee, bekend maakte deze zomer over te zullen stappen naar PSV. Hoewel Landa zwemmers niet openlijk benadert, zal het stilzwijgende geleur hem niet door iedereen in dank worden afgenomen. Hij weet het. ,,Het klinkt arrogant, maar zeg mij: waar zijn zwemmers beter af dan bij PSV, de club met verreweg de meeste kennis en faciliteiten in Nederland?''

Verbaasd is Landa daarom over de desinteresse van collega-trainers. ,,Vanuit Amerika, Australië en Japan komen ze verdorie naar Eindhoven om te zien en te horen hoe wij hier werken. Het PSV-model heeft zich bewezen, maar in Nederland wil dat besef om onduidelijke redenen maar niet doordringen. Terwijl Jacco en ik niets te verbergen hebben.''

Zo zijn de collega's van harte welkom om Landa's nieuwste vondst te bewonderen: de aqua pacer. Het apparaatje, verborgen onder de badmuts, dicteert op basis van techniekmetingen voor elke zwemmer de ideale slagfrequentie (aantal slagen per minuut). Landa, trots: ,,Gevonden na een speurtocht op internet. Het is een hulpmiddel, geen wondermiddel dat je op je kop zet en waarmee je vervolgens een wereldrecord zwemt.''

Nieuwe impulsen zijn hard nodig, weet Landa die indirect wordt bijgestaan door de aftrainende oud-topzwemmer Marcel Wouda. ,,Het heeft geen zin om op de oude voet door te gaan. Om deze groep gretig te houden, zal ik andere wegen moeten bewandelen dan Jacco de laatste jaren heeft gedaan. Met andere woorden: ik zal constant op zoek moeten blijven naar nieuwe inzichten en trainingsmethoden.''

Maar verfrissende ideeën of niet, de beroepsernst laat af en toe te wensen over, constateert Landa. ,,Sommige zwemmers denken er nog steeds te makkelijk over. Zo van: een beetje trainen en dan komt het wel goed. Die houding moet eruit.''

    • Mark Hoogstad