Zorgchip 2

Een zorgchip zou niet alleen in auto's moeten worden toegepast, ook voor bejaardenzorg zijn er handen te kort. Bejaarden wonen steeds langer zelfstandig, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Steeds minder ouderen zijn ondergebracht in verzorgingstehuizen en ,,het CBS verwacht dat het percentage van de ouderen dat in een tehuis wordt opgenomen verder zal dalen''. Zoals het CBS het brengt, lijkt het goed nieuws voor de overheid die verzorgingstehuizen wil sluiten zodat de bejaarde zelfstandig in de buurt naar zorg kan shoppen. Maar hoe is dat te rijmen met de lange wachtlijsten voor verzorgingstehuizen? Veel bejaarden vinden het helemaal niet prettig om zelfstandig te wonen. Ze kunnen het niet meer aan, liggen overdag in bed of vergeten het gas uit te zetten. Volgens een eerder gepubliceerd onderzoek zijn verzorgingstehuizen juist goed voor de gezondheid. Hulpbehoevenden zagen af van hun eerdere euthanasieplannen zodra ze waren opgenomen in een verzorgingstehuis.

Het CBS had haar glorieuze nieuws over zelfstandige bejaarden ook kunnen aankondigen met ,,groeiend tekort aan verzorgingstehuizen''. Maar de wachtlijsten zijn niet door het CBS onderzocht. Wellicht hoopt de overheid dat de bejaarde die op de wachtlijst staat overlijdt voor er een plaats in het verzorgingstehuis vrij komt. Dan zijn er minder tehuizen nodig. Ontzeg niemand de geneugten van het zelfstandige leven.

    • Maarten Huygen