`Wij willen geen proefkonijn zijn'

Wij, vwo-eindexamenkandidaten die de tweede fase hebben gedaan, zijn de dupe geworden van dit nieuwe systeem. Ten eerste: het systeem was nog lang niet klaar voor gebruik. Iedere keer weer werden er veranderingen aangebracht, dat zorgt toch voor chaos! Ten tweede was er geen oefenmateriaal voor ons. Het was telkens weer een verassing wat we voor ons neus kregen.

Verder waren veel boeken voor de tweede fase nog niet klaar. Wij hebben boeken gekregen voor aardrijkskunde die echt te slecht zijn voor woorden. Inmiddels zijn er nieuwe, betere boeken, maar daar hebben wij nu niks meer aan. Daar komt nog bij dat de voorbereiding echt slecht was. Leraren weten zelf ook niet wat ze met de tweede fase aanmoeten.

Bovendien sloegen de examens zelf echt helemaal nergens op. Vooral geschiedenis was niet te doen! Ik kon de boekjes en de stofomschrijving dromen, maar toen ik het examen zag, kon ik de vragen niet eens begrijpen. Voor mijn schoolonderzoeken haalde ik nog zevens en achten, maar door deze examens keldert mijn gemiddelde ontzettend. Wij pleiten daarom voor een soepele normering bij de beoordeling, want anders zouden er wel eens heel veel mensen kunnen gaan zakken. Wij willen geen proefkonijnen meer zijn!

Namens alle eindexamenkandidaten in de tweede fase,