Wahid stelt parlement ultimatum

De met afzetting bedreigde Indonesische president Wahid is niet van plan zich te verantwoorden voor een buitengewone zitting van het Volkscongres. Hij heeft dat gisteravond gezegd op de Indonesische staatstelevisie.

Eerder op de dag ontsloeg de president vier ministers en de politiechef. Die laatste noemt zijn ontslag echter 'onwettig' en weigert op te stappen.

Deze week besloot het parlement Wahid voor het Volkscongres te dagen, dat op 1 augustus in bijzondere zitting bijeenkomt. Wahid zei gisteravond dat hij zijn politieke tegenstanders in het parlement een week de tijd geeft om terug te komen op hun `dreigement' en dat hij zich het recht voorbehoudt alsnog de noodtoestand uit te roepen.

Een woordvoerder van Wahid las gisterenmiddag het besluit voor waarmee de coördinerende minister van Politieke, Sociale en Veiligheidszaken, de gepensioneerde generaal Susilo Bambang Yudhoyono; minister van Maritieme Zaken Sarwono Kusumaatmadja, minister van Economische Herstructurering Cacuk Sudarijanto en procureur-generaal Marzuki Darusman ,,eervol'' ontslag werd verleend.

Yudhoyono, die maandag van Wahid opdracht kreeg om de orde in het land te herstellen, wordt vervangen door een andere generaal b.d., Agum Gumelar. Yudhoyono zei het ontslag te aanvaarden en een aanbod van de president om een andere ministerspost te bekleden af te slaan. Gumelar, tot gisteren minister van Verbindingen, is een vertrouweling van vice-president Megawati Soekarnoputri. Wahid zei hem juist daarom te hebben gekozen.

Procureur-generaal Darusman, een bestuurslid van Golkar, ooit het politieke vehikel van oud-president Soeharto, wordt vervangen door minister van Justitie Baharuddin Lopa, een Wahidloyalist die naam maakte als bestrijder van corruptie. Op Justie komt nu een andere vertrouweling van Wahid, Marsilam Simanjuntak, tot gisteren secretaris van het kabinet.

Politiechef Bimantoro liet weten op zijn post te blijven, omdat het ontslag ,,onwettig'' zou zijn. Het Volkscongres heeft vorig jaar bepaald dat voor benoemingen en ontslagen in de top van leger en politie instemming is vereist van het parlement. Parlementsvoorzitter Akbar Tanjung liet weten van geen van de ontslagen te zijn verwittigd.

De president zei gisteravond niet van plan te zijn zich te verantwoorden op een buitengewone zitting van het Volkscongres. Volgens zijn lezing van de grondwet kan alleen een reguliere, om de vijf jaar gehouden zitting van het Congres de balans op maken van zijn ambtsperiode. De wet stelt hem echter in het ongelijk.

    • Dirk Vlasblom