Vrouwen aan de kalmeringspil

Nederlandse vrouwen slikken anderhalf keer zoveel medicijnen als mannen. Opvallend is dat niet de anticonceptiepil maar het kalmeringsmiddel oxazepam het meest gebruikte medicijn onder vrouwen is. Oxazepam werd in 2000 bijna twee miljoen keer voorgeschreven, tegen 1,7 miljoen keer de anticonceptiepil. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Gerectificeerd

Anticonceptiepil

In het bericht Vrouwen aan de kalmeringspil (in de krant van zaterdag 2 juni, pagina 3) staat dat niet de anticonceptiepil maar het kalmeringsmiddel oxazepam het meestgebruikte medicijn onder vrouwen is. Dat is niet juist. Er worden ruim twintigmaal zoveel anticonceptiepillen (560 miljoen dagdoses) als kalmeringstabletten oxazepam (21 miljoen dagdoses) geslikt. Alleen het aantal uitgeschreven recepten voor oxazepam overtreft het aantal pilrecepten, maar een recept oxazepam bevat veel minder tabletten dan een recept voor de anticonceptiepil.