Sotheby's veilt NUL-kunst

De Nul-kunstenaar Henk Peeters laat op 11 juni bij Sotheby's in Amsterdam zijn verzameling NUL- en informele kunst veilen. Peeters, een van de oprichters van de zogenaamde Informele Groep in 1958, een kunstenaarsgezelschap dat onpersoonlijke en non-figuratieve kunst wilde maken, doet afstand van 120 werken van Nederlandse, Italiaanse, Franse en Duitse kunstenaars, grotendeels bijeengebracht tussen 1958 en 1965. Het gaat om schilderijen van onder anderen Lucio Fontana, Armando, Kees van Bohemen, Bram Bogart en Jaap Wagemaker; objecten van Yves Klein en van Yayoi Kusama. Jan Schoonhoven is vertegenwoordigd met diverse tekeningen en reliëfs, Henk Peeters zelf bracht reliëfs en schilderijen in. Behalve de handtas van Kusama, die een bedrag tussen de 50 en 70 duizend gulden moet opbrengen, behoren ook een met spijkers gedecoreerd schilderij van Enrico Castellani (ca. 60.000 gulden) en een schotelreliëf van Jan Schoonhoven (ca. 60.000 gulden) tot de hoogtepunten van de veiling. Kijkdagen van 7 t/m 10 juni.